Horticultorul.ro

iul. 21 2016

Medinilla magnifica: ingrijire, inmultire

Medinilla magnifica-ingrijire_1Familia: Melastomataceae

Denumirea populara: Medinilla, Rose grape

Denumirea stiintifica: Medinilla magnifica

Origine: Medinilla magnifica  este o planta originara din insulele Filipine

Proprietati ornamentale: Medinilla magnifica  reprezinta singura specie din genul Medinilla, care poate fi cultivata in apartamente, aceasta avand nevoie de conditii mai speciale. Medinilla magnifica este o planta exotica, epifita (in mediul natural) eleganta, decorativa prin flori, cultivata ca planta de apartament, care poate ajunge la 50-100 cm inaltime (cultivata in ghivece).

Frunzele sunt ovale, lucioase, groase, ondulate pe margine, de culoare verde inchis, cu nervuri proeminente de culoare crem-verde deschis.

Tulpinile sunt erecte, ingrosate, lemnificate, din care se desprind frunzele mari (20-30 cm).

Inflorirea la  Medinilla magnifica  are loc la sfarsitul primaverii si vara.

Florile apar in varfurile ramurilor si sunt pendule, au aspect de ciorchine, formate din 2-3 nivele de bractee si petale, colorate in roz.

Dupa trecerea perioadei de inflorire se recomanda taierea plantei, pentru a putea controla astfel dimensiunea plantei.

Substratul trebuie sa fie bine drenat, argilo-nisipos, cu umiditate ridicata si un pH neutru-slab acid.

Transplantarea la Medinilla magnifica  se poate efectua la intervale de 2-3 ani, selectarea vasului de cultura trebuie facuta in functie de diemnsiunea la care dorim sa ajunga planta.

Udarea la Medinilla magnifica  trebuie realizata cu cantitati suficiente de apa in perioada de crestere si inflorire, astfel incat substratul sa fie mentinut umed, iar intre doua udari un strat de la suprafata (1 cm) trebuie sa fie uscat. Surplusul de apa ramas in farfuria ghiveciului trebuie inlaturat.

In perioada de repaus, udarea se face cu cantitati mici de apa, la intervale mai mari de timp, lasand substratul sa se usuce putin. O umiditate insuficienta va determina aparitia unor pete maronii pe frunze.

Medinilla magnifica prefera o umiditate atmosferica ridicata, motiv pentru care se recomanda pulverizarea cu apa a plantei.

Lumina reprezinta un factor important in cresterea si inflorirea la Medinilla magnifica. Aceasta trebuie amplasata in spatii luminoase, insorite sau semiumbrite, pe pervaze cu expozitie sudica sau vestica.

Temperatura optima pentru dezvoltarea acestei planet trebuie sa varieze intre 16-27°C.  Temperaturile mai scazute de 16°C afecteaza grav planta.

Inmultirea  la Medinilla magnifica  se face prin seminte sau butasi.

Butasii sunt prelevati primavara, cu o lungime de 6-8 cm, tratati cu stimulatori de inradacinare si plantati in conditii speciale ce favorizeaza inradacinarea butasilor. Dupa 15-30 zile, butasii vor avea radacini si vor putea fi transplantati in vasele unde se doreste cultivarea acestora.

Fertilizarea la Medinilla magnifica se recomanda de doua ori pe luna, in perioada de crestere si inflorire, folosind ingrasaminte bogate in fosfor.

Daunatori: Afide, Omizi

Medinilla magnifica-ingrijire_2

Fig. 1 Medinilla magnifica

Medinilla magnifica-ingrijire_2

Fig. 2 Medinilla magnifica

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Medinilla magnifica: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii