mai 06 2020
Specii de Monarda – caracteristici, ingrijire, inmultire
Familia: LAMIACEAE
Denumire populara: Monarda, Menta Indiana, Menta falsa, Menta decorativa, Busuioc turcesc, Bergamot, Penaj Indian
Denumire stiintifica: Monarda spp.
Origine: Genul Monarda cuprinde circa 20 specii de plante anuale si perene, originare din America de Nord.
Proprietati ornamentale: Monarda este o planta erbacee perena, cu aspect de tufa deasa, frumos parfumata, ce poate ajunge la inaltimi de 50-120 cm.
Plantele de Menta Indiana sunt cultivate in Romania ca plante decorative prin flori, plantate in gradini, parcuri sau pe terase si balcoane.
Tulpina centrala a plantelor de Monarda este de forma patrata in sectiune transversala, usor paroasa, pe ea cresc frunzele opuse de dimensiuni mari.
Frunzele de Bergamot sunt ovat-lanceolate, ascutite, cu lungimea de 6-12 cm si latimea de 3-6 cm, petiolate, cordate la baza, cu nervura principala de culoare verzui-rosiatica, serate (dintate pe margine), de culoare verde intens si miros placut.
Inflorirea plantelor de Menta decorativa are loc vara (iulie-august), florile pot dura pana la 8 saptamani.
Florile apar grupate inflorescente lungi de 7-10 cm, pozitionate in varful tulpinilor florale, au forma tubulara, se deschid din partea superioara spre cea inferioara, culoare: rosie, roz, violet sau mov deschis.
Se recomanda inlaturarea florilor ofilite sau uscate (trecute) pentru a prelungi cat mai mult sezonul de inflorire.
Solul/Substratul se recomanda sa fie bine drenat, bogat in substante nutritive, cu fertilitate moderata si un pH neutru.
Udarea la Menta decorativa se face la intervale regulate de timp, folosind cantitati suficiente de apa, astfel incat solul sa fie mentinut reavan. Pe timpul verii, li se va acorda o atentie deosebita la udare plantelor cultivate in ghivece.
Lumina este importanta pentru cresterea si inflorirea plantelor de Monarda, aceasta necesita spatii luminoase insorite, dar le poate tolera si pe cele semi-umbrite.
Inmultirea plantelor de Monarda se realizeaza prin seminte, butasi sau prin divizarea tufelor (la 2-3 ani).
Fertilizarea se poate realiza o data pe luna in perioada de crestere si inflorire, folosind ingrasaminte specifice plantelor decorative prin flori.
Boli: Fainare; etc.
Specii si varietati:
Monarda didyma
Monarda fistulosa
Monarda media
Monarda punctata
Monarda citriodora
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Specii de Monarda – caracteristici, ingrijire, inmultire