dec. 25 2011

Monstera deliciosa – Ananasul saracului: ingrijire

Familia: ARACEAE

Demumire populara: Monstera, Ananasul saracului sau Planta uragan

Denumire stiintifica: Monstera deliciosa

Origine: Monstera deliciosa este o planta originara din Sudul Mexicului si Panama.

Proprietati ornamentale: Monstera deliciosa este cea mai raspandita specie a genului Monstera, o planta erbacee perena, cultivata adesea ca planta de apartament decorativa prin frunze, ce poate ajunge la inaltimi de 2-2,5 m.

Frunzele sunt mari (40-50 cm), au forma de inima, culoarea verde inchis cu incizii adanci (frunzele tinere nu au incizii).

Florile apar rar si nu sunt foarte decorative.

Substratul (pamantul)  pentru Monstera deliciosa  se recomanda sa fie format dintr-un amestec de turba, pamant de frunze si nisip. Anual trebuie schimbat partial pamantul (se inlocuieste pamantul de la suprafata ghiveciului).

Transplantarea se recomanda sa se efectueze la intervale mari de timp (4-5 ani), doar in momentul cand radacinile au ocupat in intregime ghiveciul.

Udarea plantelor de Monstera deliciosa  se face folosind cantitati mari de apa de primavara pana toamna, iar in perioada rece, cantitatea de apa trebuie redusa si intervalul dintre udari marit. Udarea se face numai cand substratul de la suprafata este  uscat.

Temperaturile preferate de Monstera deliciosa se incadreaza in intervalul 19-22°C, iar temperaturi sub 13°C nu sunt bine tolerate de aceasta planta.

Lumina este factor important pentru Monstera deliciosa, plantele din acest gen prefera locurile luminoase, dar ferite de razele directe ale soarelui.

Inmultirea  la Monstera deliciosa se face prin butasi prelevati din varful pantei sau portiuni de tulpina (cu cel putin o frunza).

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda de doua ori pe luna in perioada de crestere (primavara -vara). Se vor utiliza ingrasaminte pentru plante decorative prin frunze – acestea contin ceva mai mult azot (N).

Daunatori:

Atentie!!!

–        Expunerea directa la  soare conduce la arsuri pe frunze;

–      In perioadele calduroase se poate pulveriza apa pe frunzele plantei. Pentru un aspect placut se pot sterge frunzele de praf, sau se pot folosi spary-uri care  dau luciu frunzelor;

–        Temperaturile scazute afecteaza varful si marginile frunzelor;

–        Ingalbenirea frunzelor este cauza excesului de apa.

Fig. 1 Ananasul saracului sau  Planta uragan (Monstera deliciosa)

Monstera-ingrijire

Fig. 2 Ananasul saracului sau  Planta uragan (Monstera deliciosa), in sera

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Monstera deliciosa – Ananasul saracului: ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii