Horticultorul.ro

ian. 10 2022

Muehlenbeckia complexa (Parul fecioarei): ingrijire

Familia: POLYGONACEAE

Demumire populara: Parul fecioarei, Iedera australiana

Denumire stiintifica: Muehlenbeckia complexa

Origine: Muehlenbeckia complexa este originara din Noua Zeelanda.

Proprietati ornamentale: Muehlenbeckia complexa este o planta perena cataratoare sau taratoare, cu crestere rapida, ale carei tulpini pot ajunge  la 2-3 m lungime.

Plantele de Muehlenbeckia complexa sunt plante decorative prin frunze si port, cultivate adesea in apartamente,  in cosuri suspendate sau in gradina, ca plante acoperitoare de sol, stancarii/rocarii, garduri, pereti verzi.

Tulpinile sunt bine ramificate, lemnoase, lungi (pana la 2-3 m), de culoare rosu inchis, contrasteaza frumos cu luciul frunzelor.

Frunzele sunt simple, mici, petiolate, de forma sferic-alungita si culoare verde deschis.

Inflorirea plantelor de Muehlenbeckia complexa are loc din iulie pana in septembrie.

Florile sunt mici, de culoare crem-verzui.

Substratul/solul (pamantul) se recomanda sa fie bine drenat, cu fertilitate moderata si un pH slab acid-neutru- slab alcalin.

Udarea la Muehlenbeckia complexa se face folosind cantitati suficiente de apa, astfel incat solul sa fie mentinut reavan, lasand substratul de la suprafata sa se usuce intre doua udari.

Temperatura minima suportata pe timpul iernii pentru Muehlenbeckia complexa poate scadea pana la -9 … -15°C, sub aceste temperaturi planta este grav efectara.

Lumina este un factor important pentru cresterea plantelor de Muehlenbeckia complexa, acestea prefera spatiile luminoase sau semi-umbrite.

Taierea  plantelor de Muehlenbeckia complexa se poate realiza anual (5-10 cm), pentru a impune forma si dimensiunea dorita.

Inmultirea  plantelor de Muehlenbeckia complexa se realizeaza prin seminte (semanate primavara in rasadnite sau sere), prin butasi maturi de circa 5-10 cm lungime sau prin separarea de planta mama a unor lastari cu radacina.

Fertilizarea se poate realiza de doua ori pe luna, in perioada de crestere si inflorire, si o data pe luna in perioada rece a anului. Pentru fertilizare se pot utiliza ingrasaminte pentru plante decorative prin flori.

Fig. 1 Parul fecioarei (Muehlenbeckia complexa)

Fig. 2 Parul fecioarei (Muehlenbeckia complexa)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Muehlenbeckia complexa (Parul fecioarei): ingrijire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii