Horticultorul.ro

ian. 15 2023

Muscata  cu frunze crocante-Pelargonium crispum: ingrijire

Familia: GERANIACEAE

Demumire populara: Muscata  cu frunze crocante

Denumire stiintifica: Pelargonium crispum

Origine: Pelargonium crispum  este o planta originara din Africa de  Sud.

Proprietati ornamentale: Pelargonium crispum este o planta erbacee perena, ramificata, cu aspect compact, ce poate ajunge la inaltimi de 50-70 cm.

Pelargonium crispum  este o planta decorativa prin frunze si flori, cultivata in ghivece si jardiniere, amplasate in gradini, pe terase sau balcoane, in timpul verii, dar si in spatii inchise.

Se recomanda ciupirea lastarilor, pentru a stimula ramificarea si taierea lastarilor prea lungi pentru a pastra forma compacta a plantei.

Frunzele sunt mici (diametrul de 10 mm), cu forma de evantai, incretite, culoare verde si miros de lamaie.

Pentru sezonul rece, cand temperaturile scad sub 7˚C, se  recomanda amplasarea plantelor de Pelargonium crispum  in spatii inchise, pe pervaze luminoase.

Inflorirea plantelor de Pelargonium crispum are loc de la sfarsitul primaverii pana toamna (mai-septembrie).

Florile pot creste singure sau grupate, au dimensiuni reduse, cinci petale de culoare roz deschis.

Se recomanda inlaturarea frunzelor ingalbenite si a florilor uscate pentru a mentine un aspect frumos plantelor si pentru a stimula inflorirea.

Substratul pentru muscate trebuie sa fie bine drenat, mentinut reavan-uscat, format dintr-un amestec de pamant de frunze, mranita si nisip, cu pH slab acid-neutru sau se pot folosi amestecurile gata preparate din comert.

Udarea la Pelargonium crispum se face regulat, folosind cantitati moderate de apa, atunci cand substratul in primii centimetrii este uscat, aceste plante pot tolera perioade de seceta.

Lumina are un rol important in procesul de inflorire si ramificare al plantelor de Pelargonium crispum, ele sunt plante iubitoare de lumina, ce necesita spatii luminoase, insorite, dar pot tolera si spatii semiumbrite.

Inmultirea la Pelargonium crispum se realizeaza prin butasi (primavara si vara) sau prin seminte (semanate iarna sau la inceputul primaverii).

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se poate realiza de doua ori pe luna, in perioadele de crestere si inflorire, si se va intrerupe in perioada de repaus (iarna).

Se pot administra si ingrasaminte cu eliberare lenta, pentru plante decorative prin flori (batoane fertilizante de culoare rosie), aceste contin ceva mai mult fosfor si potasiu, sau ingrasamant lichid pentru plante cu flori.

Boli  putregaiul cenusiu este provocat de ciuperca Botrytis cinerea – simptome (pete gri pe spatele frunzei). Putregaiul cenusiu apare mai ales in conditiile excesului de umiditate;

Daunatori – cei mai intalniti la muscata sunt: afidele; paduchii lanosi, musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum).

Fig. 1 Muscata  cu frunze crocante (Pelargonium crispum)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Muscata  cu frunze crocante-Pelargonium crispum: ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii