Horticultorul.ro

ian. 15 2023

Muscata cu miros de ghimbir (Pelargonium ‘Torento’): ingrijire, inmultire

Familia: GERANIACEAE

Demumire populara: Muscata  parfumata, Muscata cu miros de ghimbir

Denumire stiintifica: Pelargonium ‘Torento’

Proprietati ornamentale: Pelargonium ‘Torento’ este o planta erbacee perena, ramificata, cu aspect compact, ce poate ajunge la inaltimi de 40-50 cm.

Se recomanda ciupirea lastarilor, pentru a stimula ramificarea si taierea lastarilor prea lungi pentru a pastra forma compacta a plantei.

Frunzele sunt reniforme, lobate, cu marginile dantelate si incretite de culoare verde inchis, cu miros de ghimbir si citrice.

Pelargonium ‘Torento’ este o planta decorativa prin frunze si flori, cultivata in containere, amplasate in gradini, pe terase sau balcoane, in timpul verii, dar si in spatii inchise.

Pentru sezonul rece, se  recomanda amplasarea plantelor de Pelargonium ‘Torento’ in spatii ferite de inghet.

Inflorirea plantelor de Pelargonium ‘Torento’ are loc de la sfarsitul primaverii pana toamna (aprilie-septembrie).

Florile au cinci petale de culoare roz-mov deschis, cu dungi de culoare mov inchis sau violet (pe doua dintre petale).

Se recomanda inlaturarea frunzelor ingalbenite si a florilor uscate pentru a mentine un aspect frumos plantelor si pentru a stimula inflorirea.

Substratul pentru muscate trebuie sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de pamant de frunze, mranita si nisip, cu pH slab acid-neutru, sau se pot folosi amestecurile gata preparate din comert.

Udarea la Pelargonium ‘Torento’ se face regulat, folosind cantitati moderate de apa, atunci cand substratul in primii centimetrii este uscat, acestea pot tolera perioade scurte de seceta.

Lumina are un rol important in procesul de inflorire si ramificare al plantelor de Pelargonium ‘Torento’, ele sunt plante iubitoare de lumina, ce necesita spatii luminoase, insorite, dar pot tolera si spatii semiumbrite.

Inmultirea la Pelargonium ‘Torento’ se realizeaza primavara si vara,  prin butasi.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se poate realiza de doua ori pe luna, in perioadele de crestere si inflorire, si se va intrerupe in perioada de repaus (iarna).

Se pot administra si ingrasaminte cu eliberare lenta, pentru plante decorative prin flori (batoane fertilizante de culoare rosie), aceste contin ceva mai mult fosfor si potasiu, sau ingrasamant lichid pentru plante cu flori.

Boli  putregaiul cenusiu este provocat de ciuperca Botrytis cinerea – simptome (pete gri pe spatele frunzei). Putregaiul cenusiu apare mai ales in conditiile excesului de umiditate;

Daunatori – cei mai intalniti la muscata sunt: afidele; paduchii lanosi, musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum).

Fig. 1 Muscata cu miros de ghimbir (Pelargonium ‘Torento’)

Fig. 2 Muscata cu miros de ghimbir (Pelargonium ‘Torento’)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Muscata cu miros de ghimbir (Pelargonium ‘Torento’): ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii