Horticultorul.ro

ian. 28 2023

Muscata cu parfum de trandafir-Pelargonium capitatum

Familia: GERANIACEAE

Demumire populara: Muscata  cu parfum de trandafir

Denumire stiintifica: Pelargonium capitatum

Origine: Pelargonium capitatum este o planta originara din Africa de  Sud.

Proprietati ornamentale: Pelargonium capitatum este o planta erbacee perena, ramificata, cu aspect compact, cu inaltimi de 50-65 cm si cu o intindere de 50-60 cm.

Pelargonium capitatum este o planta decorativa prin frunze si flori, cultivata in ghivece si jardiniere, amplasate in gradini, pe terase sau balcoane, in timpul verii, dar si in spatii inchise.

Se recomanda ciupirea lastarilor, pentru a stimula ramificarea si taierea lastarilor prea lungi pentru a pastra forma compacta a plantei.

Pentru sezonul rece, se recomanda amplasarea plantelor de Pelargonium capitatum in spatii incalzite, pe pervaze luminoase.

Frunzele sunt lobate, cu peri fini, culoare verde si parfum asemanator cu cel al trandafirilor.

Inflorirea plantelor de Pelargonium capitatum are loc vara-toamna.

Florile apar grupate in inflorescente, au dimensiuni de 2-3 cm, culoare alb, roz sau violet deschis.

Se recomanda inlaturarea frunzelor ingalbenite si a florilor uscate pentru a mentine un aspect frumos plantelor si pentru a stimula inflorirea.

Substratul pentru muscate trebuie sa fie bine drenat, mentinut reavan-uscat, format dintr-un amestec de pamant de frunze, mranita si nisip, cu pH neutru – alcalin, sau se pot folosi amestecurile gata preparate din comert.

Udarea la Pelargonium capitatum are loc regulat, folosind cantitati moderate de apa, atunci cand substratul in primii centimetrii este uscat, aceste plante pot tolera perioade de seceta.

Lumina are un rol important in procesul de inflorire si ramificare al plantelor de Pelargonium capitatum, ele sunt plante iubitoare de lumina, ce necesita spatii luminoase, insorite, dar pot tolera si spatii semiumbrite.

Inmultirea la Pelargonium capitatum  se realizeaza prin butasi (primavara si vara).

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se poate realiza de doua ori pe luna, in perioadele de crestere si inflorire, si se va intrerupe in perioada de repaus (iarna).

Se pot administra si ingrasaminte cu eliberare lenta, pentru plante decorative prin flori (batoane fertilizante de culoare rosie), aceste contin ceva mai mult fosfor si potasiu, sau ingrasamant lichid pentru plante cu flori.

Boli  putregaiul cenusiu este provocat de ciuperca Botrytis cinerea – simptome (pete gri pe spatele frunzei). Putregaiul cenusiu apare mai ales in conditiile excesului de umiditate;

Daunatori – cei mai intalniti la muscata sunt: afidele; paduchii lanosi, musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum).

Fig. 1 Muscata  cu parfum de trandafir (Pelargonium capitatum)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Muscata cu parfum de trandafir-Pelargonium capitatum

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii