Horticultorul.ro

ian. 15 2023

Muscata de nucsoara-Pelargonium x fragrans : ingrijire

Familia: GERANIACEAE

Demumire populara: Muscata de nucsoara

Denumire stiintifica: Pelargonium x fragrans

Pelargonium x fragrans este un hibrid rezultat dintre Pelargonium odoratissimum si Pelargonium exstipulatum.

Proprietati ornamentale: Pelargonium x fragrans este o specie perena, ramificata, cu aspect compact, ce poate ajunge la inaltimi de 30-50 cm si o intindere de pana la 60 cm.

Pelargonium x fragrans este o planta decorativa prin frunze si flori, cultivata in ghivece si jardiniere, amplasate in gradini, pe terase sau balcoane, in timpul verii, dar si in spatii inchise.

Se recomanda ciupirea lastarilor, pentru a stimula ramificarea si taierea lastarilor prea lungi pentru a pastra forma compacta a plantei.

Frunzele au forma reniforma, cu margini usor franjurate, delicate, cu aroma de nucsoara.

Pentru sezonul rece, se  recomanda amplasarea plantelor de Pelargonium x fragrans in spatii inchise, pe pervaze luminoase.

Inflorirea plantelor de Pelargonium x fragrans are loc de la sfarsitul primaverii pana toamna (mai-octombrie).

Florile cresc grupate in inflorescente mici, au dimensiuni reduse si culoare alba.

Se recomanda inlaturarea frunzelor ingalbenite si a florilor uscate pentru a mentine un aspect frumos plantelor si pentru a stimula inflorirea.

Substratul pentru muscate trebuie sa fie bine drenat, mentinut reavan-uscat, format dintr-un amestec de pamant de frunze, mranita si nisip, cu pH neutru-alcalin, sau se pot folosi amestecurile gata preparate din comert.

Udarea la Pelargonium x fragrans se face regulat, folosind cantitati moderate de apa, atunci cand substratul in primii centimetrii este uscat, aceste plante pot tolera perioade de seceta.

Lumina are un rol important in procesul de inflorire si ramificare al plantelor de Pelargonium x fragrans, ele sunt plante iubitoare de lumina, ce necesita spatii luminoase, insorite, dar pot tolera si spatii semiumbrite.

Inmultirea la Pelargonium x fragrans se realizeaza prin butasi (de primavara pana toamna).

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se poate realiza de doua ori pe luna, in perioadele de crestere si inflorire, si se va intrerupe in perioada de repaus (iarna).

Se pot administra si ingrasaminte cu eliberare lenta, pentru plante decorative prin flori (batoane fertilizante de culoare rosie), aceste contin ceva mai mult fosfor si potasiu, sau ingrasamant lichid pentru plante cu flori.

Boli  putregaiul cenusiu este provocat de ciuperca Botrytis cinerea – simptome (pete gri pe spatele frunzei). Putregaiul cenusiu apare mai ales in conditiile excesului de umiditate;

Daunatori – cei mai intalniti la muscata sunt: afidele; paduchii lanosi, musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum).

Fig. 1 Muscata de nucsoara (Pelargonium x fragrans)

Fig. 2 Muscata de nucsoara (Pelargonium x fragrans)

Fig. 3 Muscata de nucsoara (Pelargonium x fragrans)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Muscata de nucsoara-Pelargonium x fragrans : ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii