aug. 04 2023

Muscata de padure – Geranium sylvaticum: ingrijire

Familia: GERANIACEAE

Denumire populara:  Muscata de lemn, Muscata de padure, Fratele priboiului, Iarba sangelui

Denumire stiintifica: Geranium sylvaticum

Origine: : Geranium sylvaticum este o planta originara din Europa.

Proprietati ornamentale: Geranium sylvaticum  este o planta erbacee perena, ce poate ajunge la inaltimi de 60-70 cm si latimi de 50-55 cm.

Geranium sylvaticum este intalnita in zonele impadurite, unde face parte din flora spontana, dar si cultivata, ca planta decorativa prin flori, plantata direct in sol, in gradini sau in ghivece si jardiniere, pe balcoane sau terase.

Ciupirea varfurilor lastarilor este foarte utila pentru stimularea ramificarii plantei.

Frunzele sunt petiolate, palmate, adanc divizate cu 7-9 lobi, de  culoare verde inchis, acoperite cu perisori fini.

Inflorirea plantelor de Geranium sylvaticum are loc vara (iunie-august).

Florile sunt formare din cinci petale de culoare violet, cu baza aproape alba si dungi de culoare visinie.

Substratul (solul) pentru Geranium sylvaticum trebuie sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de pamant de frunze, mranita si nisip, cu un pH neutru, sau se pot folosi amestecurile gata preparate din comert.

Udarea plantelor de Geranium sylvaticum se face folosind cantitati moderate de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan. Surplusul de apa din farfuria ghiveciului, se va arunca, evitand astfel excesul de umiditate de la nivelul radacinilor si chiar putrezirea radacinilor.

Lumina este cel mai important factor in procesul de inflorire si ramificare al plantelor de Geranium sylvaticum. Acestea prefera spatiile insorite, dar pot tolera si semiumbra.

Fertilizarea la Geranium sylvaticum se  poate realiza de 2 ori pe luna in perioada de crestere si inflorire si se va intrerupe in perioada de repaus (iarna).

Se pot administra ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plante decorative prin flori (batoane fertilizante de culoare rosie), aceste contin ceva mai mult fosfor si potasiu.

Inmultirea la Geranium sylvaticum se realizeaza prin divizarea tufei, primavara sau prin butasi.

Boli:  putregaiul cenusiu este provocat de ciuperca Botrytis cinerea – simptome (pete gri pe spatele frunzei). Putregaiul  se combate prin tratamente (stropiri si udari) cu fungicide  botriticide. Putregaiul cenusiu apare mai ales in conditiile excesului de umiditate; Caderea rasadurilor-plantutelor (Pythium spp.); Alternarioza (Alternaria spp.); Bacterioze (Pseudomonas spp.); Rugini, etc.

Daunatori:  afidele, paduchi lanosi. tripsii

Fig. 1 Muscata de padure (Geranium sylvaticum)

Fig. 2 Muscata de padure (Geranium sylvaticum)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Muscata de padure – Geranium sylvaticum: ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii