Horticultorul.ro

iun. 08 2020

Muscate englezesti (Geranium sanguineum ‘Roseum’): ingrijire, inmultire, udare, intretinere

Familia: GERANIACEAE

Denumire populara: Muscate englezesti, Geranium

Denumire stiintifica: Geranium sanguineum ‘Roseum’

Origine: Geranium sanguineum ‘Roseum’ este o planta originara din Europa si zona temperata din Asia.

Proprietati ornamentale: Geranium sanguineum ‘Roseum’ este o planta erbacee perena cu rizom, cu tulpini bine dezvoltate, ramificate, cilindrice, subtiri, pubescente (cu peri fini), ce pot atinge 20-30 cm.

Muscata englezeasca este cultivata ca planta decorativa prin flori, plantata direct in sol sau in ghivece si jardiniere, in gradini, balcoane sau pe terase. Geranium sanguineum ‘Roseum’ este  cultivata adesea si ca planta de apartament.

Aceste plante pot fi scoase in spatii deschide doar cand riscul de inghet a trecut.

Se recomanda inlaturarea frunzelor ingalbenite si a florilor ofilite (trecute) pentru a oferi plantei un aspect ingrijit si pentru a stimula inflorirea.

Ciupirea varfurilor lastarilor deasupra a 3-5 frunze adevarate este foarte utila pentru stimularea ramificarii plantei.

Frunzele sunt  opuse, petiolate, adanc sectate, lobii frunzelor sunt trilobati, de culoare verde.

Inflorirea plantelor de Geranium sanguineum ‘Roseum’ are loc la sfarsitul primaverii si inceputul verii (mai-iunie).

Florile sunt formate din cinci petale, de culoare roz, cu un diametru de 2-4 cm.

Substratul (solul) pentru Geranium sanguineum ‘Roseum’ trebuie sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de pamant de frunze, mranita si nisip, cu un pH neutru, sau se pot folosi amestecurile gata preparate din comert.

Udarea plantelor de Geranium sanguineum ‘Roseum’ se face folosind cantitati moderate de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan. Surplusul de apa din farfuria ghiveciului, se va arunca, evitand astfel, putrezirea radacinilor.

Plantele mai mari se pot uda zilnic in perioada calda a anului, evitand astfel ofilirea plantei.

Udarea trebuie realizata numai la nivelul substratului/solului, astfel incat apa sa nu ajunga pe frunzele plantelor.

Temperatura optima pentru cresterea si inflorirea la Geranium sanguineum ‘Roseum’ poate varia intre 20-24 ºC, pe timpul verii si intre 12-13 ºC  in perioada de repaus (iarna).

Lumina este cel mai important factor in procesul de inflorire si ramificare al plantelor de Geranium sanguineum ‘Roseum’. Acestea sunt plante iubitoare de lumina, ele se pot amplasa in spatii luminoase, insorite sau semiumbrite.

Amplasarea plantelor de Geranium sanguineum ‘Roseum’ in spatii cu lumina insuficienta, produce decolorarea frunzelor si ingalbenirea tulpinilor.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Muscatele Englezesti se  poate realiza de 2-3 pe luna in perioada de crestere si inflorire si se va intrerupe in perioada de repaus (iarna).

Se vor administra ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plante decorative prin flori (batoane fertilizante de culoare rosie), aceste contin ceva mai mult fosfor si potasiu.

Pastrarea florilor de geranium iarna:

Varianta 1: Odata  cu racirea vremii,  plantele de Geranium se muta in locuri adapostite si cu lumina corespunzatoare (solar, sera, holuri luminoase, etc.).  Pe perioada rece sunt suficiente temperaturi  in intervalul 15-20°C,  fertilizarea se poate face o data pe luna sau deloc,  si  se rareste mult udatul.  In aceste conditii, Geranium pot inflorii chiar si iarna. Geranium batrane pastrate in locuri luminoase iarna, se pot taia primavara;

Cea mai buna metoda de a avea plante frumoase si pe timpul iernii este aceea prin care reusim sa mentinem un climat asemanator cu cel exterior ( temperatura intre 15-20°C, lumina si umiditate suficiente).

Varianta 2:  Plantele de Geranium mai pot fi pastrate in timpul iernii si in locuri cu lumina  redusa. In astfel de conditii, lastarii se scurteaza  la 10 cm  lungime, temperaturile variaza intre 7-10°C, iar udarea se face cu cantitati reduse de apa la interval de 2-3 saptamani.

Varianta 3: Pastrarea peste iarna se poate face chiar si la intuneric (in garaje, camere racoroase), in spatii racoroase si un mediu uscat. Primavara, Geranium se tunde, iar in scurt timp acestea vor lastarii.

Inmultirea la Geranium sanguineum ‘Roseum’ se realizeaza cel mai adesea prin butasi lungi de 10 cm. Sfarsitul verii este perioada optima pentru recoltarea butasilor.

Recoltarea butasilor se face din plante sanatoase, care au fost tinute timp de cateva saptamani intr-un mediu uscat.

Inmultirea se poate realiza si prin seminte.

Bolile muscatelor:  putregaiul cenusiu este provocat de ciuperca Botrytis cinerea – simptome (pete gri pe spatele frunzei). Putregaiul  se combate prin tratamente (stropiri si udari) cu fungicide  botriticide. Putregaiul cenusiu apare mai ales in conditiile excesului de umiditate; Caderea rasadurilor-plantutelor (Pythium spp.); Alternarioza (Alternaria spp.); Bacterioze (Pseudomonas spp.); Rugini, etc.

Daunatorii cei mai intalniti la Muscatele Englezesti – Geranium sunt:

“Intotdeauna cititi si utilizati pesticidul, conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Muscate englezesti (Geranium sanguineum ‘Roseum‘)

Fig. 2  Muscate englezesti (Geranium sanguineum ‘Roseum‘)

Fig. 3 Muscate englezesti (Geranium sanguineum ‘Roseum‘)

Fig. 4 Muscate englezesti (Geranium sanguineum ‘Roseum‘)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Muscate englezesti (Geranium sanguineum ‘Roseum’): ingrijire, inmultire, udare, intretinere

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii