Horticultorul.ro

aug. 06 2019

Nepenthes „Bloody Mary”: ingrijire, inmultire

Familia: NEPENTHACEAE

Denumirea stiintifica: Nepenthes „Bloody Mary”

Nepenthes „bloody mary”este un hibrid de planta carnivora rezultat din incrucisarea speciilor Nepenthes ventricosa  X  Nepenthes ampullaria.

Proprietati ornamentale: Nepenthes „Bloody Mary”  este o planta carnivora perena (traieste 3-4 ani cultivata in ghiveci), cu aspect exotic datorita frunzelor ei, aceasta poate ajunge la inaltimi de 40-45 cm.

Frunzele  sunt  lungi, de culoare galben-verzi cu margini rosii, in varful lor apare un carcel. In varful carcelului se dezvolta o cupa, in care se gaseste apa si enzime, care ajuta la digerarea insectelor.

Insectele sunt atrase de culoarea cupelor (ulcioarelor) si de secretiile existente in acestea, ele cad in cupe si nu mai pot iesi din cauza perisorilor existenti acolo, ulterior se descompun in apa si enzimele din ulcioare.

Substratul pentru Nepenthes „Bloody Mary”   poate fi format dintr-un amestec de turba, scoarta de copac si nisip. Substratul trebuie sa fie slab – acid, bine drenat si sarac in substante nutritive.

Lumina pentru Nepenthes „Bloody Mary”   este foarte importanta, se amplaseaza in locuri luminoase unde soarele poate ajunge cateva ore pe zi la planta. Lumina insuficienta determina o crestere lenta a plantei si lipsa “ulcioarelor”.

Nepenthes „Bloody Mary”   necesita o umiditatea ridicata, in perioadele calduroase din an (cu  umiditate scazuta), se recomanda pulverizare plantelor cu apa.

Udarea la Nepenthes „Bloody Mary”   trebuie sa se faca cu regularitate, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan. In perioadele reci din an udarea se face de 1-2 ori pe luna, folosind apa in cantitati mai reduse.

Temperatura pentru plantele de Nepenthes „Bloody Mary”   trebuie sa varieze pe timpul zilei intre  18-27°C, iar noaptea sa nu scada sub 7-8°C.

Inmultirea la Nepenthes „bloody mary” se realizeaza prin butasi sau marcotaj aerian.

Boli si daunatori: Putregaiul cenusiu (Botrytis spp.)Tripsi. etc.

“Intotdeaunacititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Nepenthes „Bloody Mary”

Fig. 2 Nepenthes „Bloody Mary”

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Nepenthes „Bloody Mary”: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii