Horticultorul.ro

ian. 16 2022

Orhidea molie galbena: ingrijire

Familia: ORCHIDS

Denumire stiintifica: Phalaenopsis amabilis, sin. Phalaenopsis aphrodite

Denumire populara: Orhidea molie galbena

Proprietati ornamentale: Orhidea molie galbena este o specie de orhidee epifita (sistemul radicular nu se gaseste in sol ci pe o alta planta, pe care nu o paraziteaza, ci o foloseste numai ca sustinere).

Phalaenopsis amabilis este cea mai intalnita specie de orhidee cultivata in apartamente, datorita frumusetii florilor sale, intretinerii usoare si infloririi pe perioade lungi de timp.

Frunzele sunt oval-alungite, lungi de 30-35 cm si late de 7-10 cm, groase, pieloase, de culoare verde inchis.

Inflorirea plantelor de Orhidea molie galbena are loc de primavara pana toamna.

Florile apar in treimea superioara a tijelor florale (cu lungimi de 50-60 cm), au dimensiuni mari (8-10 cm latime) si culoarea galbena, cu cei trei lobi centrali de culoare orange sau violet.

Florile de Phalaenopsis amabilis rezista pe planta si 3-4 luni.  Pentru sustinerea tijelor florale, se pot folosi tutori de bambus sau plastic, de care se prind cu mici clipsuri sau agrafe de par.

Dupa ofilirea tuturor florilor, tija florala se poate usca, aceasta trebuie taiata fie la primul nod unde mai este verde, fie de la baza (lasand primele 2-3 noduri). Fiecare tija florala are mai multe noduri, acestea fiind posibile puncte de ramificare sau de inmultire, unde pot aparea viitorii pui de orhidee.

Substratul  pentru Orhidea molie galbena trebuie sa fie bine drenat, de obicei se utilizeaza amestecul special pentru orhidee, achizitionat din comert. Se recomanda folosirea ca substrat doar scoarta, aceasta perimite aerisirea radacinilor si impiedica stagnarea apei la radacinile orhideei, spre deosebire de muschi sau alte amestecuri care mentin o umiditate mai mare, o perioada lunga de timp la nivelul sistemului radicular, favorizand aparitia putregaiurilor.

Plantele de  Phalaenopsis amabilis se pot transplanta in orice perioada a anului, daca nu au flori.

Lumina pentru Phalaenopsis amabilis este foarte importanta pentru dezvoltarea si inflorirea ei. Aceasta trebuie pozitionata pe pervazul ferestrei (expozitia Estica si Sudica) cu suficienta lumina si pe perioada iernii, dar ferita de razele directe ale soarelui din timpul verii, care pot cauza aursuri.

Temperatura optima pentru Orhidea molie galbena pe timpul zilei poate varia intre 24-30ºC si pe timpul noptii 16-19ºC. Pentru a initia aparitia tijelor florale, se recomanda ca la sfarsitul toamnei si inceputul iernii, timp de cateva saptamani, temperatura sa fie de 13°C.

Udarea la Phalaenopsis amabilis se realizeaza regulat, folosind cantitati suficiente de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan, fara a lasa ca apa sa stagneze a nivelul radacinilor. Pe timpul iernii udarea se va face la intervale mai mari de timp.

Pentru a asigura conditii optime de crestere si inflorire la plantele de Phalaenopsis amabilis, se recomanda ca umiditatea atmosferica sa varieze intre 50-70 %, pe tot timpul anului.

Fertilizarea la Phalaenopsis amabilis se realizeaza de doua ori pe luna, in perioada de crestere, folosind ingrasaminte specifice orhideelor (batoane sau solutie lichida).

Inmultirea la Orhideea molie se poate face prin desprinderea plantelor noi „keiki” aparute pe tijele florale in dreptul nodurilor, atunci cand acestea au radacini de 10-15 cm.

Fig. 1 Orhidea molie galbena (Phalaenopsis amabilis)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Orhidea molie galbena: ingrijire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii