ian. 06 2019

Orhideea cu flori parfumate – Dendrobium nobile: ingrijire

Familia: ORCHIDACEAE

Denumire stiintifica: Dendrobium nobile

Demumire populara: Dendrobium, Orhidea parfumata, Orhideea cu flori parfumate

Origine: Dendrobium nobile este o planta originara din Asia (India-Himalya si China).

Proprietati ornamentale: Dendrobium nobile este o planta epifita (dupa cum se traduce si numele „dendron”-copac si „bios”-viata, planta care traieste pe alti copaci),  ce atinge inaltimi de 30-60 cm si latimi de 20-50 cm.

Orhideele din genul Dendrobium reprezinta al doilea gen de orhidee in functie de popularitate, dupa Phalaenopsis spp.

Dendrobium nobile este adesea cultivata ca planta de apartament, decorativa prin flori.

Tulpinile la Orhidea Dendrobium nobile cresc de la baza plantei, din partea mai umflata numita  pseudobulb,  sunt cilindrice, groase si ajung la inaltimi de pana la 40-60 cm.

Frunzele la Orhidea parfumata cresc de-o parte si de alta a tulpinilor, la baza lipsind. Frunza este simpla, oblonga, cu varful acuminat, baza limbului este auriculata, partea superioara de culoare verde inchis, lucioasa, iar cea inferioara verde deschis, marginile intregi, lungimea de 10-11 cm si latimea de 3-4 cm, iar nervura principala este evidenta.

Inflorirea la Dendrobium nobile are loc incepand din luna martie pana in luna iunie. Florile pot rezista pana la 8 saptamani dupa inflorire.

Florile   apar la subsuara fiecarei frunze, diametru de 4-6 cm,  culoare alba si un miros placut.

Dupa trecerea tuturor florilor, se va dezvolta partea vegetativa (tulpini si frunze) a plantei. In acest interval de timp este posibil sa apara noi plantute care ulterior se pot separa (6-8 cm lungime), formand astfel o noua planta (inmultire prin despartirea tufei). In aceasta perioada, se recomanda folosirea ingrasamintelor cu o concentratie mai mare de azot.

In perioada de repaus, plantele pot fi amplasate in spatii mai racoroase (temperatura minima trebuie sa nu scada sub 10-12°C), cu mai putina lumina si udare rara si se stopeaza total fertilizarea.

In perioada de repaus, temperaturile mai scazute (10-15°C) si udarea rara, favorizeaza aparitia noilor bobocilor florali.

Dupa perioada de repaus, planta „revine la viata”, se intensifica udarea si se fertlizeaza cu ingrasaminte specifice orhideelor.

Ingrasamintele pot fi lichide sau batoane fertilizante cu eliberare prelungita pentru orhidee, sau Osmocote® 9/15/12 + micro.

Substratul (pamantul)  trebuie permita o buna aerare si drenare. Acesta este adesea format dintr-un amestec de scoarta (pin, molid), fibre de nuca de cocos, muschi (Sphagnum spp.), fibre Osmunda (obtinute din radacinile orhideelor), perlit. Este recomandat sa utilizam substrat specific orhideelor, din comert.

Se recomanda inlocuirea substratului la 1-2 ani, pentru a preveni compactarea solului si pentru a asigura un substrat aerat plantelor de Dendrobium nobile. In momentul transplantarii se pot folosi vase de dimensiuni mai mari decat precedentele.

Udarea in peioada de crestere si inflorire se realizeaza cu regularitate, folosind cantitati suficiente de apa, lasand intre doua udari substratul sa se usuce la suprafata. In perioada de repaus, udarea se  va realiza rar, evitand uscarea excesiva a substratului, urmand ca odata cu aparitia bobocilor florali, udarea sa se faca normal.

Se recomanda udarea cu: apa de ploaieapa demineralizata (imbuteliata), sau cu apa din reteaua de alimentare (tinuta in sticla fara dop, pentru a se elibera clorul), lasate sa ajunga la o temperatura egala cu cea din incapere.

Temperatura optima pentru o dezvoltare  armonioasa a plantelor de Dendrobium nobile pe timpul zilei poate varia intre 20-29°C, iar noaptea  intre 18-22 °C. Temperatura minima suportata nu trebuie sa scada sub 10-12 °C.

Lumina pentru Dendrobium nobile este foarte importanta. Aceasta trebuie amplasata in spatii luminoase, la ferestrele in care soarele ajunge doar la orele diminetii, pentru a evita arsurile la nivelul frunzelor. In sezonul rece ghivecele cu Dendrobium nobile se pot amplasa pe pervazurile ferestrelor cu expozitie Estica sau Sudica.

Inmultirea  se poate face prin butasi prelevati din tjele florale (trecute) si plantate in nisip sau prin separarea noilor plantute crescute langa planta.

Boli la orhidee:

Putrezirea coletului cauzata de Pythium sppboala  apare in conditii de umiditate crescuta (in sera);

Fuzarioza (Fusariun bulbigenum) provoaca putrezirea coletului atunci cand substratul nu este bine drenat;

Daunatorii la orhidee:

Paduchele lanos – Cosenile fainoase;

Acarienii, in special Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae);

Afidele “Paduchi de plante” (paduchi de frunze); etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Specii si varietati:

  • Dendrobium nobile Comet King ‘Akatsuki’
  • Dendrobium nobile “Spring Dream Apollon”

Fig. 1 Orhideea cu flori parfumate (Dendrobium nobile Comet King ‘Akatsuki’)

Fig. 2 Orhideea cu flori parfumate (Dendrobium nobile Comet King ‘Akatsuki’)

Fig. 2 Orhideea cu flori parfumate (Dendrobium nobile ‘Spring Dream Apollon’)

Fig. 2 Orhideea cu flori parfumate (Dendrobium nobile ‘Spring Dream Apollon’)

Fig. 2 Orhideea cu flori parfumate (Dendrobium nobile ‘Spring Dream Apollon’)

Fig. 2 Orhideea cu flori parfumate (Dendrobium nobile ‘Spring Dream Apollon’)

Fig. 2 Orhideea cu flori parfumate (Dendrobium nobile ‘Spring Dream Apollon’)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Orhideea cu flori parfumate – Dendrobium nobile: ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii