Horticultorul.ro

iul. 15 2015

Orhideea curcubeu (Epidendrum radicans)

Orhideea curcubeu-Epidendrum radicansFamilia: ORCHIDACEAE

Demumire populara: Orhideea curcubeu

Denumire stiintifica: Epidendrum radicans

Origine: Genul Epidendrum cuprinde peste 1000 specii de plante diferite, unele cresc la altitudini mai mari (in munti), altele in zonele joase (campii). Epidendrum radicans este o o specie de orhidee originara din zonele tropicale si subtropicale ale Americii (Mexic, Columbia, Panama, Nicaragua).

Proprietati ornamentale Epidendrum radicans este o specie de orhidee perena terestra, care in arealul sau natural poate fi intalnita in pasuni, pe marginea drumurilor sau catarata pe plantele de langa ea.

La noi Epidendrum radicans se cultiva ca planta ornamentala, in apartamente pentru frumusetea florilor ei sau pentru flori taiate.

Tulpina este lunga (50-100 cm) si cu diametru de 1cm, dezvoltand in varful ei inflorescenta.

Frunzele sunt ovale sau eliptice, carnoase, lucioase, situate la intervale egale, de-o parte si alta a tulpinii, de culoare verde deschis.

Florile sunt mici, apar in inflorescente lungi, colorate in: rosu, portocaliu, galben sau fucsia. Culorile florilor pot fi diferite: unele sunt o singura culoare, altele au dungi sau pete de alte culori. Florile sunt polenizate de catre fluturi.

Substratul (pamantul) trebuie sa permita o buna aerare si drenare. Epidendrum radicans este foarte toleranta cu conditiile solului. Acesta poate fi format dintr-un amestec de scoarta de copac, muschi si perlit (sau nisip). Transplantarea nu se impune, dar se poate schimba substratul de la suprafata ghiveciului.

Udarea trebuie realizata regulat, cu cantitati suficiente de apa,  mai des in perioada calda a anului (la fiecare 4-5 zile) si mai rar in perioada rece a anului. Surplusul de apa ramas in farfuria ghiveciului trebuie aruncata, pentru a preveni putrezirea radacinilor. Se recomanda folosirea apei de ploaie sau apa tinuta cel putin 24 ore la temperatura camerei. Pe timpul iernii cantitatea de apa trebuie redusa pentru a nu cauza putrezirea radacinilor.

Temperatura medie diurna pentru Epidendrum radicans variaza intre  intre 16-32 °C, iar cea nocturna intre 10-20°C.  Orhideea Epidendrum radicans poate tolera temteraturi mai mici de 10°C pentru perioade foarte scurte de timp.

Lumina pentru cresterea si inflorirea la Epidendrum radicans este foarte importanta. Aceasta trebuie expusa pe pervazele cu expozitie estica. Daca frunzele sunt colorate in verde, atunci planta primeste cantitatea de lumina necesara, daca frunzele au culoarea maronie, planta primeste prea multa lumina, aceasta schimband culoarea frunzelor. Orhideea Epidendrum radicans trebuie amplasata in spatii unde sa fie ferita de actiunea directa a razelor de soare, acestea putand provoca arsuri pe planta.

Inmultirea  se poate face prin divizarea tufei, dupa trecerea florilor.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se realizeze o data pe luna in perioada de crestere si inflorire folosind ingrasaminte cu cantitati egale de azot, fosfor si potasiu (N-P-K).

Ingrasamintele pot fi lichide sau batoane fertilizante cu eliberare prelungita pentru orhidee, sau Osmocote® 9/15/12 + micro.

Boli la orhidee:

Putrezirea coletului cauzata de Pythium spp, boala  apare in conditii de umiditate crescuta (in sera);

Fuzarioza (Fusariun bulbigenum) provoaca putrezirea coletului atunci cand substratul nu este bine drenat;

Daunatorii la orhidee:

Paduchele lanos su Cosenile fainoase – combaterea acestora se face cu insecticide specifice din clasa neonicotinoizi. Administrarea foliara (pe frunze) a insecticidelor se face impreuna cu un adjuvant penetrant (Silwet Gold). Administrarea la sol prin udare cu solutie de insecticid din clasa neonicotinoizi;

Acarienii, in special Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae).

Afidele “Paduchi de plante” (paduchi de frunze) – combaterea acestora se face cu insecticide specifice din clasa neonicotinoizi; etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Orhideea curcubeu-Epidendrum radicans

Fig. 1 Orhideea curcubeu  (Epidendrum radicans)

Orhideea curcubeu-Epidendrum radicans

Fig. 2 Orhideea curcubeu  (Epidendrum radicans)

Orhideea curcubeu-Epidendrum radicans

Fig. 3 Orhideea curcubeu  (Epidendrum radicans)

Orhideea curcubeu-Epidendrum radicans

Fig. 4 Orhideea curcubeu  (Epidendrum radicans)

Orhideea curcubeu-Epidendrum radicans

Fig. 5 Orhideea curcubeu  (Epidendrum radicans)

Orhideea curcubeu-Epidendrum radicans

Fig. 6 Orhideea curcubeu  (Epidendrum radicans)

Orhideea curcubeu-Epidendrum radicans

Fig. 7 Orhideea curcubeu  (Epidendrum radicans)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Orhideea curcubeu (Epidendrum radicans)

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii