apr. 13 2018

Orhideea Papuc (Paphiopedilum „American Hybrid”): ingrijire

Familia ORCHIDACEAE

Denumire populara: Orhideea Papucul Doamnei, Orhideea Papuc

Denumire in Engleza: Lady Slipper, Slipper Orchid

Denumire stiintifica: Paphiopedilum „American Hybrid”

Origine: Orhideea Papucul Doamnei este originara din Asia sau America de Nord.

Proprietati ornamentale: Orhideea Papuc este una dintre cele mai frumoase si neobisnuite orhidee, care nu necesita o atentie sporita pentru cultivare. Paphiopedilum „American Hybrid” este o orhidee obtinuta prin hibridare, cultivata ca planta de apartament, decorativa prin flori, care poate ajunge la inaltimi de 15-30 cm.

Frunzele sunt scurte si mai late, sau pot fi lungi si subtiri, de culoare verde.

Inflorirea la Orhideea Papuc poate dura de la cateva saptamani, pana la cateva luni. Dupa perioada de inflorire, planta isi continua cresterea si apar frunze noi.

Florile apar de iarma pana primavara (noiembrie-martie) sau de la sfarsitul lunii mai pana la inceputul lunii iulie.  Forma lor deosebita, asemanatoare unui papuc este cea de la care ii provine si numele de Orhideea Papucul Doamnei, o specie de Orhidee foarte apreciata.

Se recomanda taierea tijelor florale (la nivelul frunzelor), dupa trecerea completa a florilor.

Lumina este foarte importanta pentru Orhideea Papuc, aceasta necesita spatii luminoase (pentru a asigura inflorirea), sau semiumbrite, dar ferite de actiunea directa a soarelui, la orele pranzului.  Ghivecele se pot amplasa cu success  pe pervazele ferestrelor cu orientare estica, dar si pe cele cu expozitie sudica sau vestica, aici plantele trebuie protejate de razele soarelui. Daca pe marginile frunzelor apare o zona rosiatica este un semn ca necesita mai multa umbra. Amplasarea in spatii cu lumina insuficienta poate conduce la lipsa aparitiei tijelor florale. Se recomanda ca pe timpul iernii, ghivecele sa fie amplasate in cele mai luminoase spatii din incapere.

Temperatura pentru Paphiopedilum „American Hybrid” poate varia pe timpul noptii intre 12-17 °C, iar ziua intre 24-29°C. Temperatura minima tolerata poate varia intre 10-18°C.

Substratul trebuie sa fie bine drenat si sa  permita o buna aerare la nivelul radacinilor, pentru a evita excesul de umiditate de la nivelul acestora. Acesta poate fi format dintr-un amestec de scoarta de copac, muschi si perlit.

Se recomanda transplantarea Orhideei Papuc dupa trecerea tuturor florilor, la intervale de 1-2 ani, in functie de rata ei de crestere.

Udarea se face folosind cantitati moderate de apa, de 1-2 ori pe saptamana (primavara si vara), cand substratul de la suprafata este uscat. Udarea pe timpul iernii se face la intervale mai mari de timp, si cu cantitati mai reduse de apa. Pentru a mentine o umiditate mai ridicata in jurul plantelor, se pot amplasa ghivecele intr-o tavita cu pietricele umede.

Fertilizarea se poate realiza folosind ingrasaminte specifice orhideelor, in perioada de crestere, la intervale regulate de timp (o data pe luna), astfel plantele vor produce flori cu regularitate.

Inmultirea se poate realiza prin separarea unei ramificatii impreuna cu cateva radacini (despărțirea tufei).

Bolile la Orhideea Papucul Doamnei pot fi de origine bacteriana sau fungica. Acestea provoaca pete maronii sau zone putrezite pe frunze.

Daunatori la Orhideea Papuc

Paduchele lanos sau Cosenile fainoase – combaterea acestora se face cu insecticide specifice din clasa neonicotinoizi. Administrarea foliara (pe frunze) a insecticidelor se face impreuna cu un adjuvant penetrant (Silwet Gold). Administrarea la substrat prin udare cu solutie de insecticid din clasa neonicotinoizi;

Acarienii, in special Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae) – se combat cu acaricide specifice;

Afidele “Paduchi de plante” (paduchi de frunze) – combaterea acestora se face cu insecticide specifice din clasa neonicotinoizi; etc.

Fig. 1 Orhideea Papuc (Paphiopedilum „American Hybrid”)

Fig. 2 Orhideea Papuc (Paphiopedilum „American Hybrid”)

Fig. 3 Orhideea Papuc (Paphiopedilum „American Hybrid”)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Orhideea Papuc (Paphiopedilum „American Hybrid”): ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii