iul. 15 2015
Orhideea Papucul lui Venus (Paphiopedilum dayanum)-ingrijire
Demumire populara: Papucul lui Venus
Denumire stiintifica: Paphiopedilum dayanum
Origine: Genul Paphiopedilum cuprinde aproximativ 80 specii, originare din Sudul Asiei, India, Indonezia, Noua Guinee.
Proprietati ornamentale Genul Paphiopedilum cuprinde specii de orhidee terestre, epifite sau litofite. Paphiopedilum in Malaezia si Indonezia sunt intalnite pana la 500-1000 m altitudine. In aceste areale speciide de Paphiopedilum sunt supuse factori de mediu extremi (temperaturi mici si ploi abundente).
Paphiopedilum dayanum se poate cultiva ca floare de apartament, dar in aceste conditii, planta traieste doar cativa ani.
Frunzele in functie de specie pot fi lungi si inguste sau scurte si rotunjite, colorate galben-verzui cu aspect marmorat. Frunzele apar in numar de 4-6 / planta si au cca. 20 cm lungime & 5 latime.
Florile apar primavara, vara sau chiar de doua ori pe an (al doliea sezon de inflorire este iarna, infloresc rar a doua oara). Tija florala poate avea lungimi pana la 30 cm, inflorescenta prezentand o singura floare de 12-15 cm diametru; culoare maro-violet cu perisori pe margine. Perisorii aflati pe marginile petalelor au rolul de a atrage mustele care polenizeaza florile. Specificul florii de Paphiopedilum dayanumzi este dat de catre label (petala superioară a corolei orhideelor). La Papucul lui Venus labelul este mai mare, in acesta gasindu-se o cantitate mare de polen, preferat de cate insectele polenizatoare.
Substratul (pamantul) trebuie permita o buna aerare si drenare. Acesta poate fi format dintr-un amestec de scoarta de copac, muschi si perlit.
Udarea trebuie sa se faca cu regularitate, mai des in perioada calda a anului (o data pe saptamana). Surplusul de apa ramas in farfuria ghiveciului trebuie aruncata, pentru a preveni putrezirea radacinilor. Se recomanda folosirea apei de ploaie sau apa tinuta cel putin 24 ore la temperatura camerei. Pe timpul iernii cantitatea de apa trebuie redusa pentru a nu cauza putrezirea radacinilor.
Temperatura optima pentru Paphiopedilum dayanum se situeaza intre 15-27°C. Pentru a induce inflorirea la Paphiopedilum dayanum este necesara amplasarea plantei in spatii cu temperaturi mai scazute pe perioada iernii (10-15°C). In aceata perioada se recomanda reducerea cantitatii de apa folosita pentru udare.
Lumina optima pentru cresterea si inflorirea la Paphiopedilum dayanum trebuie sa fie moderata, aceasta preferand spatiile semiumbrite. Pentru a ajuta la inflorirea Paphiopedilum dayanum este necesara amplasarea acesteia in spatii unde soarele poate ajunge la planta la primele ore ale diminetii.
Inmultirea se poate face prin divizarea tufei, dupa trecerea florilor.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se realizeze o data pe luna in perioada de crestere si inflorire..
Ingrasamintele pot fi lichide sau batoane fertilizante cu eliberare prelungita pentru orhidee, sau Osmocote® 9/15/12 + micro.
Boli la orhidee:
Putrezirea coletului cauzata de Pythium spp, boala apare in conditii de umiditate crescuta (in sera);
Fuzarioza (Fusariun bulbigenum) provoaca putrezirea coletului atunci cand substratul nu este bine drenat;
Daunatorii la orhidee:
Paduchele lanos sau Cosenile fainoase – combaterea acestora se face cu insecticide specifice din clasa neonicotinoizi. Administrarea foliara (pe frunze) a insecticidelor se face impreuna cu un adjuvant penetrant (Silwet Gold). Administrarea la substrat prin udare cu solutie de insecticid din clasa neonicotinoizi;
Acarienii, in special Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae) – se combat cu acaricide specifice;
Afidele “Paduchi de plante” (paduchi de frunze) – combaterea acestora se face cu insecticide specifice din clasa neonicotinoizi; etc.
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Orhideea Papucul lui Venus (Paphiopedilum dayanum)-ingrijire