mart. 22 2020

Palmier Areca – Dypsis lutescens: ingrijire, inmultire

Familia: ARECACEAE

Demumire populara: Palmier Areca, Palmierul de bambus,  Palmierul galben, Palmierul fluture

Denumire stiintifica:  Dypsis lutescens

Origine: Dypsis lutescens este o planta originara din Madagascar.

Proprietati ornamentale: Palmier Areca este o planta perena, cu multe tulpini care cresc de la baza plantei, aceasta poate ajunge la inaltimi de 1-9 m (in mediul natural).

Palmier Areca  este cultivat la noi in tara ca planta de apartament, decorativa prin frunze, ce poate ajunge la inaltimi de 2-3m.

Palmierul de Madagascar este cultivat adesea pentru rolul sau de a purifica aerul din incaperea unde este cultivat, acesta fiind cel mai cultivat palmier.

Tulpinile sunt numeroase, cresc de la baza plantei sunt asemanatoare cu trestia sau bambusul, au culoare galbena.

Frunzele sunt lungi (1,5-2,5 m), arcuite, penate alcatuite din circa 40-50 frunzulite inguste, subtiri  si lungi (40-50 cm), de culoare verde.

Se recomanda taierea frunzelor ingalbenite sau uscate, pentru a asigura un aspect placut plantelor.

Inflorirea la Dypsis lutescens are loc in timpul verii.

Florile apar grupate in panicule, au culoarea galbena, fiind urmate de fructe de dimensiuni reduse si culoare galben-orange la inceput si aproape negre – la maturitate.

Substratul (pamantul) pentru Palmier Areca trebuie sa fie bine drenat, aerat, cu fertilitate moderata si un pH neutru.

Transplantarea se poate realiza la intervale mari de timp (4-5 ani), folosind un vas de cultura de dimensiuni mai mari si un substrat proaspat, fara a deranja, pe cat posibil, radacinile.

Udarea la Palmierul de bambus se face folosind cantitati suficiente de apa (mai ales in perioada calda din an), astfel incat substratul sa fie mentinut reavan, fara a exista exces de umiditate la nivelul radacinilor. Se recomanda ca intre doua udari sa fie lasat sa se usuce substratul in primii centimetrii. Pe timpul iernii se va reduce cantitatea de apa folosita pentru udare si se vor mari intervalele de timp intre udari.

Temperatura optima pentru plantele de  Dypsis lutescens  trebuie sa varieze intre 16-25℃, dar nu trebuie sa scada sub 12°C.

Lumina este un factor important pentru cresterea plantelor de Palmier Areca, acesta necesita spatii luminoase, insorite (doar la orele diminetii) sau semi-umbrite. Amplasarea plantelor in spatii cu lumina insuficienta va cauza o crestere deficitara.

Inmultirea la Dypsis lutescens  se realizeaza prin seminte sau divizarea tufei.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Palmierul Areca se poate realiza o data pe luna de primavara pana toamna, folosind ingrasaminte specifice plantelor decorative prin frunze.

Boli: Fainarea, etc.

Daunatori: Acarieni, etc.

Fig. 1 Palmier Areca (Dypsis lutescens)

Fig. 2 Palmier Areca (Dypsis lutescens)

Fig. 3 Palmier Areca (Dypsis lutescens)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Palmier Areca – Dypsis lutescens: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii