mart. 17 2022
Paphiopedilum insigne – Orhideea Papuc: ghid de ingrijire
Familia ORCHIDACEAE
Denumire populara: Orhideea Papucul Doamnei, Orhideea Papuc, Papucul lui Venus
Denumire in Engleza: The Splendid Paphiopedilum, Lady Slipper, Slipper Orchid
Denumire stiintifica: Paphiopedilum insigne
Origine: Paphiopedilum insigne este o specie de planta originara din Asia (India, Nepal, Banglades).
Proprietati ornamentale: Paphiopedilum insigne este o orhidee cultivata ca planta de apartament, decorativa prin flori, care poate ajunge la inaltimi de 15-30 cm.
Frunzele de Paphiopedilum insigne au lungimi de 20-30 cm si latimi de 2-3 cm, sunt pieloase, de culoare verde.
Inflorirea la Orhideea Papuc poate avea loc primavara, vara sau toamna, si poate dura intre 4-12 saptamani. Dupa perioada de inflorire, planta isi continua cresterea si apar frunze noi.
Florile apar solitare, in partea superioara tijelor florale, au o forma deosebita, o latime de circa 8-10 cm, asemanatoare unui papuc, de la care ii provine si numele de Orhideea Papucul Doamnei.
Se recomanda taierea tijelor florale (la nivelul frunzelor), dupa trecerea completa a florilor.
Lumina preferata de Paphiopedilum insigne este cea indirecta, aceasta planta trebuie ferita de actiunea directa a soarelui. Ghivecele se pot amplasa cu success pe pervazele ferestrelor cu orientare estica, dar si pe cele cu expozitie sudica sau vestica, aici plantele trebuie protejate de razele soarelui. Se recomanda ca pe timpul iernii, ghivecele sa fie amplasate in cele mai luminoase spatii din incapere.
Temperatura pentru Paphiopedilum insigne poate varia vara pe timpul zilei de la 24-25°C, iar noaptea intre 13-18°C, si iarna pe timpul zilei intre 18-23°C, iar noaptea 4-8°C.
Substratul trebuie sa fie bine drenat si sa a permita o buna aerare la nivelul radacinilor pentru a evita excesul de umiditate de la nivelul acestora. Acesta poate fi format dintr-un amestec de scoarta de copac, muschi si perlit.
Se recomanda transplantarea Paphiopedilum insigne dupa trecerea tuturor florilor, la intervale de 1-2 ani, in functie de rata ei de crestere.
Udarea se face regulat, folosind cantitati moderate de apa, metoda cea mai simpla fiind cea realizata pin scufundarea ghiveciului intr-un vas cu apa, timp de 10 minute, de 1-2 ori pe saptamana, in functie de anotimp. Pentru a mentine o umiditate mai ridicata in jurul plantelor, se pot amplasa ghivecele intr-o tavita cu pietricele umede. Plantele de Paphiopedilum insigne prefera o umiditate atmosferica ridcata 60-85%.
Fertilizarea se poate realiza cu ingrasaminte specifice orhideelor, in perioada de crestere, la intervale regulate de timp (o data pe luna), astfel plantele vor produce flori cu regularitate.
Inmultirea se poate realiza prin separarea unei ramificatii impreuna cu cateva radacini (despărțirea tufei).
Bolile la Orhideea Papucul Doamnei pot fi de origine bacteriana sau fungica. Acestea provoaca pete maronii sau zone putrezite pe frunze.
Daunatori la Orhideea Papuc
Paduchele lanos sau Cosenile fainoase – combaterea acestora se face cu insecticide specifice din clasa neonicotinoizi. Administrarea foliara (pe frunze) a insecticidelor se face impreuna cu un adjuvant penetrant (Silwet Gold). Administrarea la substrat prin udare cu solutie de insecticid din clasa neonicotinoizi;
Acarienii, in special Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae) – se combat cu acaricide specifice;
Afidele “Paduchi de plante” (paduchi de frunze) – combaterea acestora se face cu insecticide specifice din clasa neonicotinoizi; etc.
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Paphiopedilum insigne – Orhideea Papuc: ghid de ingrijire