Horticultorul.ro

dec. 29 2022

Muscata cu miros de lamaie -Pelargonium citronellum

Familia: GERANIACEAE

Demumire populara: Pelargonium iarba de lamaie

Denumire stiintifica: Pelargonium citronellum

Origine: Pelargonium citronellum este o planta originara din Africa de Sud.

Proprietati ornamentale: Pelargonium citronellum este o planta  perena cu aspect de sfera compacta, asemantoare unui arbust, ce poate ajunge la inaltimi de 1.5-2 m.

Pelargonium citronellum este o planta decorativa prin frunze si flori, cultivata in gradini, terase sau balcoane in timpul verii, dar si in spatii inchise.

Frunzele la Pelargonium citronellum sunt palmate, divizate, cu lobi ascutiti la varf, acoperite cu peri fini, cu nervuri evidente pe partea inferioara, culoare verde deschis si miros de lamaie.

Tulpinile sunt acoperite cu peri fini, cele mature sunt lemnificate la baza, iar cele tinere sunt erbacee.

Inflorirea plantelor de Pelargonium citronellum are loc de la sfarsitul primaverii pana toamna.

Florile cresc grupate in inflorescente bogate, au dimensiuni mici, culoare roz cu desene violet, pe petalele superioare.

Se recomanda inlaturarea frunzelor ingalbenite si a florilor uscate pentru a mentine un aspect frumos al plantelor si pentru a stimula inflorirea.

Substratul pentru muscate trebuie sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de pamant de frunze, mranita si nisip, cu pH neutru-alcalin, sau se pot folosi amestecurile gata preparate din comert.

Udarea la Pelargonium citronellum se face regulat, folosind cantitati moderate de apa, iar apa ramasa  in farfuria ghiveciului, se va arunca, evitand astfel excesul de apa de la nivelul radacinilor si putrezirea acestora.  Plantele de Pelargonium citronellum  pot tolera perioade secetoase.

Lumina are un rol important in procesul de inflorire si ramificare al plantelor de Pelargonium citronellum. Acestea sunt plante iubitoare de lumina, ele necesita spatii luminoase, insorite, pot tolera si spatii semiumbrite, dar in astfel de conditii, inflorirea este mult diminuata.

Inmultirea la Pelargonium citronellum se realizeaza de vara pana toamna,  prin butasi sau seminte (semanate toamna).

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Pelargonium citronellum se poate realiza de doua ori pe luna, in perioadele de crestere si inflorire, si se va intrerupe in perioada de repaus (iarna).

Se pot administra si ingrasaminte cu eliberare lenta, pentru plante decorative prin flori (batoane fertilizante de culoare rosie), aceste contin ceva mai mult fosfor si potasiu, sau ingrasamant lichid pentru plante cu flori.

Boli  putregaiul cenusiu este provocat de ciuperca Botrytis cinerea – simptome (pete gri pe spatele frunzei). Putregaiul cenusiu apare mai ales in conditiile excesului de umiditate;

Daunatori – cei mai intalniti la muscata sunt: afidele; paduchii lanosi, musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum).

Fig. 1 Pelargonium citronellum

Fig. 2 Pelargonium citronellum

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Muscata cu miros de lamaie -Pelargonium citronellum

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii