Horticultorul.ro

dec. 26 2022

Muscata cu miros de lamaie – Pelargonium citrosum

Familia: GERANIACEAE

Demumire populara: Muscata cu miros de lamaie, Planta de tantari, Planta Citronella

Denumire stiintifica: Pelargonium citrosum

Origine: Pelargonium citrosum este o planta originara din Africa de Sud.

Proprietati ornamentale: Pelargonium citrosum este o planta  perena cu aspect compact, ce poate ajunge la inaltimi de 50-70cm.

Frunzele au limbul palmat sectat, divizat in trei lobi, culoare verde deschis si miros de lamaie.

Pelargonium citrosum este o planta decorativa prin frunze si flori, cultivata in gradini, terase sau balcoane in timpul verii, dar si in spatii inchise.

Inflorirea plantelor de Pelargonium citrosum are loc de la sfarsitul primaverii pana toamna.

Florile cresc grupate in inflorescente, au dimensiuni mici, culoare roz cu pete violet, pe petalele superioare.

Se recomanda inlaturarea frunzelor ingalbenite si a florilor uscate pentru a mentine un aspect frumos al plantelor si pentru a stimula inflorirea.

Substratul pentru muscate trebuie sa fie format dintr-un amestec de: pamant de frunze, mranita, si nisip, cu pH neutru-alcalin, sau se pot folosi amestecurile gata preparate din comert.

Udarea la Pelargonium citrosum se face regulat, folosind cantitati moderate de apa, iar apa ramasa  in farfuria ghiveciului, se va arunca, evitand astfel excesul de apa de la nivelul radacinilor si putrezirea acestora.

Temperatura medie optima pentru cresterea si inflorirea la Pelargonium citrosum se recomanda sa varieze intre 10-26ºC. Odata cu scaderea temperaturilor pe timpul noptii (sub 5˚C), plantele de Pelargonium citrosum trebuie transferate in incaperi cu temperaturi peste 5˚C.

Lumina are un rol important in procesul de inflorire si ramificare al plantelor de Pelargonium citrosum. Acestea sunt plante iubitoare de lumina, ele necesita spatii luminoase, insorite, care sa primeasca cel putin 6 ore pe zi de soare.

Inmultirea la Pelargonium citrosum se realizeaza de vara pana toamna,  prin butasi.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Pelargonium citrosum se poate realiza de doua ori pe luna, in perioadele de crestere si inflorire, si se va intrerupe in perioada de repaus (iarna).

Se pot administra si ingrasaminte cu eliberare lenta, pentru plante decorative prin flori (batoane fertilizante de culoare rosie), aceste contin ceva mai mult fosfor si potasiu, sau ingrasamant lichid pentru plante cu flori.

Boli  putregaiul cenusiu este provocat de ciuperca Botrytis cinerea – simptome (pete gri pe spatele frunzei). Putregaiul cenusiu apare mai ales in conditiile excesului de umiditate;

Daunatori – cei mai intalniti la muscata sunt: afidele; paduchii lanosi, musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum).

Fig. 1 Pelargonium citrosum

Fig. 2 Pelargonium citrosum

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Muscata cu miros de lamaie – Pelargonium citrosum

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii