dec. 26 2022

Muscata cu frunze de feriga – Sfaturi complete de ingrijire

Familia: GERANIACEAE

Demumire populara: Muscata Frunze de feriga

Denumire stiintifica: Pelargonium denticulatum ‘Filicifolium’

Origine: Pelargonium denticulatum ‘Filicifolium’ este o planta originara din Africa de Sud.

Proprietati ornamentale:

Pelargonium denticulatum ‘Filicifolium’ este o planta  cu aspect de tufa, cu inaltime intre 30-45 cm.

Frunzele au forma triunghiulara, sunt lipicioase, cu aroma specifica, de culoare verde inchis.

Inflorirea plantelor de Pelargonium denticulatum ‘Filicifolium’ are loc de la sfarsitul primaverii pana toamna (mai-octombrie).

Florile cresc grupate in inflorescente cu 3-6 flori, cu petale de culoare roz.

Pelargonium denticulatum ‘Filicifolium’ este cultivata atat ca planta de apartament cat si ca planta ce decoreaza gradinile, terasele sau balcoanele, in timpul verii.

Substratul pentru muscate trebuie sa fie format dintr-un amestec de: pamant de frunze, mranita, si nisip, cu pH neutru, sau se pot folosi amestecurile gata preparate din comert.

Udarea la Pelargonium denticulatum ‘Filicifolium’ se face regulat, folosind cantitati moderate de apa, iar apa ramasa in urma udarii, in farfuria ghiveciului, se va arunca, evitand astfel putrezirea radacinilor.

Temperatura medie optima pentru cresterea si inflorirea la Pelargonium denticulatum ‘Filicifolium’ se recomanda sa fie intre 18-20 ºC (vara) si de 10 ºC  in perioada de repaus (iarna). Diferentele de temperatura dintre zi si noapte, pentru o perioada de 2 luni, determina diferentierea mugurilor floriferi. Temperatura minima tolerata de catre plantele de Pelargonium denticulatum ‘Filicifolium’  variaza intre 1-5˚C.

Lumina are un rol important in procesul de inflorire si ramificare al plantelor de Pelargonium denticulatum ‘Filicifolium’. Muscatele sunt plante iubitoare de lumina, ele necesita  spatii luminoase, insorite, dar vara, trebuie ferite de actiunea directa a razelor de soare, la orele pranzului.

Inmultirea la Pelargonium denticulatum ‘Filicifolium’ se realizeaza cel mai adesea prin butasi lungi de 10 cm sau prin seminte. Vara este perioada optima pentru recoltarea butasilor.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Pelargonium denticulatum ‘Filicifolium’ se poate realiza de doua ori pe luna, in perioadele de crestere si inflorire, si se va intrerupe in perioada de repaus (iarna).

Se pot administra si ingrasaminte cu eliberare lenta, pentru plante decorative prin flori (batoane fertilizante de culoare rosie), aceste contin ceva mai mult fosfor si potasiu, sau ingrasamant lichid pentru plante cu flori.

Boli  putregaiul cenusiu este provocat de ciuperca Botrytis cinerea – simptome (pete gri pe spatele frunzei). Putregaiul cenusiu apare mai ales in conditiile excesului de umiditate;

Daunatori – cei mai intalniti la muscata sunt: afidele; paduchii lanosi, musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum).

Fig. 1 Pelargonium denticulatum ‘Filicifolium’

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Muscata cu frunze de feriga – Sfaturi complete de ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii