Horticultorul.ro

ian. 28 2023

Pelargonium ‘Dolly Varden’: ingrijire, inmultire

Familia: GERANIACEAE

Demumire populara: Muscata

Denumire stiintifica: Pelargonium ‘Dolly Varden’

Proprietati ornamentale: Pelargonium ‘Dolly Varden’ este o planta erbacee perena, compacta, ce poate ajunge la inaltimi de 30-40 cm.

Se recomanda ciupirea lastarilor, pentru a stimula ramificarea si taierea lastarilor prea lungi pentru a pastra forma compacta a plantei.

Frunzele sunt de forma rotunda, lobate, de culoare verde cu marginea crem si o banda rosu inchis-maronie, in treimea superioara.

Pelargonium ‘Dolly Varden’ este o planta foarte frumoasa, decorativa prin frunze si flori, cultivata in containere, amplasate in gradini, pe terase sau balcoane, in timpul verii, dar si in spatii inchise.

Pentru sezonul rece, se  recomanda amplasarea plantelor de Pelargonium ‘Dolly Varden’  in spatii ferite de inghet.

Inflorirea plantelor de Pelargonium ‘Dolly Varden’ are loc de la sfarsitul primaverii pana toamna (aprilie-septembrie).

Florile cresc in inflorescente bogate,  petalele sunt de culoare  rosu aprins.

Se recomanda inlaturarea frunzelor ingalbenite si a florilor uscate pentru a mentine un aspect frumos plantelor si pentru a stimula inflorirea.

Substratul pentru muscate trebuie sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de pamant de frunze, mranita si nisip, cu pH slab acid-neutru, sau se pot folosi amestecurile gata preparate din comert.

Udarea la Pelargonium ‘Dolly Varden’ se face regulat, folosind cantitati moderate de apa, atunci cand substratul in primii centimetrii este uscat, acestea pot tolera perioade scurte de seceta.

Lumina are un rol important in procesul de inflorire si ramificare al plantelor de Pelargonium ‘Dolly Varden’, ele sunt plante iubitoare de lumina, ce necesita spatii luminoase, insorite, dar pot tolera si spatii semiumbrite.

Inmultirea la Pelargonium ‘Dolly Varden’  se realizeaza primavara si vara,  prin butasi.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se poate realiza de doua ori pe luna, in perioadele de crestere si inflorire, si se va intrerupe in perioada de repaus (iarna).

Se pot administra si ingrasaminte cu eliberare lenta, pentru plante decorative prin flori (batoane fertilizante de culoare rosie), aceste contin ceva mai mult fosfor si potasiu, sau ingrasamant lichid pentru plante cu flori.

Boli  putregaiul cenusiu este provocat de ciuperca Botrytis cinerea – simptome (pete gri pe spatele frunzei). Putregaiul cenusiu apare mai ales in conditiile excesului de umiditate;

Daunatori – cei mai intalniti la muscata sunt: afidele; paduchii lanosi, musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum).

Fig. 1 Pelargonium ‘Dolly Varden’

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Pelargonium ‘Dolly Varden’: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii