Horticultorul.ro

dec. 29 2022

Muscata antitantari – Ghid util ingrijire si inmultire

Familia: GERANIACEAE

Demumire populara: Muscata antitantari

Denumire stiintifica: Pelargonium grandiflorum ‘Angel Eva’

Proprietati ornamentale: Pelargonium grandiflorum ‘Angel Eva’ este o planta  cu aspect de tufa, cu crestere compacta si inaltime intre 30-40 cm.

Se recomanda ciupirea varfurilor lastarilor deasupra a 3-4 frunze pentru indesirea plantei. Utilizarea unor hormoni inhibitori de crestere alaturi de ciupire conduc la obtinerea de plante frumoase si dese.

Tulpinile sunt foarte ramificate, iar la baza sunt usor lemnificate.

Frunzele de Pelargonium grandiflorum ‘Angel Eva’ sunt verzi, cu marginea zimtata, pubescente, aspre la atingere si cu un miros de citrice.

Inflorirea plantelor de Pelargonium grandiflorum ‘Angel Eva’ are loc de la sfarsitul primaverii pana toamna.

Florile cresc grupate in inflorescente sub forma de umbele, cu diametrul de 6-7 cm si petale colorate in visiniu cu marginea roz la cele 2 petale superioare si roz deschis cu baza alba, la cele inferioare.

Pentru a oferi plantei un aspect ingrijit si proaspat, se recomanda inlaturarea frunzelor ingalbenite si a florilor ofilite (trecute), stimuland astfel si inflorirea ulterioara.

Pelargonium grandiflorum ‘Angel Eva’ este o planta decorativa prin frunze si flori, cultivata atat ca planta de apartament cat si ca planta ce decoreaza gradinile, terasele sau balcoanele, in timpul verii.

Substratul pentru muscate trebuie sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de: pamant de frunze, mranita si nisip, cu pH neutru sau se pot folosi amestecurile gata preparate din comert.

Udarea la Pelargonium grandiflorum ‘Angel Eva’ se face regulat, folosind cantitati moderate de apa, fara a exista exces de umiditate la nivelul radacinilor, evitand astfel putrezirea radacinilor. Udarea se poate repeta doar cand substratul este uscat la suprafata.

Temperatura medie optima pentru cresterea si inflorirea la Pelargonium grandiflorum ‘Angel Eva’ poate varia intre 18-20 ºC, vara si de 9-10 ºC  in perioada de repaus (iarna). Diferentele de temperatura dintre zi si noapte, pentru o perioada de 2 luni, determina diferentierea mugurilor floriferi.

Lumina are un rol important in procesul de inflorire si ramificare al plantelor de Pelargonium grandiflorum ‘Angel Eva’. Muscatele sunt plante iubitoare de lumina, ele necesita  spatii luminoase, insorite, dar vara, trebuie ferite de actiunea directa a razelor de soare, la orele pranzului. Lumina insuficienta produce decolorarea frunzelor si ingalbenirea tulpinilor.

Inmultirea la Pelargonium grandiflorum ‘Angel Eva’ se realizeaza cel mai adesea prin butasi lungi de 10 cm. Vara este perioada optima pentru taierea butasilor.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Pelargonium grandiflorum ‘Angel Eva’ se poate realiza de doua ori pe luna, in perioadele de crestere si inflorire, si se intrerupe in perioada de repaus (iarna).

La muscate se pot administra ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plante decorative prin flori (batoane fertilizante de culoare rosie), aceste contin ceva mai mult fosfor si potasiu, sau ingrasamant lichid pentru plante cu flori.

Boli si daunatori

Boli: putregaiul cenusiu este provocat de ciuperca Botrytis cinerea – simptome (pete gri pe spatele frunzei). Putregaiul cenusiu apare mai ales in conditiile excesului de umiditate;

Daunatorii cei mai intalniti la muscatel sunt: afidele; paduchii lanosi, musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum).

Fig. 1 Pelargonium grandiflorum ‘Angel Eva’

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Muscata antitantari – Ghid util ingrijire si inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii