Horticultorul.ro

dec. 29 2022

Muscata englezeasca – Totul despre cultivare, inmultire

Familia: GERANIACEAE

Demumire populara: Muscata englezeasca

Denumire stiintifica: Pelargonium grandiflorum ‘Aristo Schoko’

Proprietati ornamentale: Pelargonium grandiflorum ‘Aristo Schoko’ este o planta  cu aspect de tufa compacta, ce ajunge la inaltimi de 40-50 cm.

Se recomanda ciupirea varfurilor lastarilor deasupra a 3-4 frunze pentru indesirea plantei. Utilizarea unor hormoni inhibitori de crestere alaturi de ciupire conduc la obtinerea de plante frumoase si dese.

Tulpinile sunt foarte ramificate, iar la baza sunt usor lemnificate.

Frunzele de Pelargonium grandiflorum ‘Aristo Schoko’ sunt verzi, pubescente, aspre la atingere, cu marginea zimtata si culoare verde.

Inflorirea plantelor de Pelargonium grandiflorum ‘Aristo Schoko’ are loc de la sfarsitul primaverii pana toamna tarziu (mai-octombrie).

Florile cresc grupate in inflorescente sub forma de umbele, cu petale mari, colorate in visiniu inchis.

Pentru a oferi plantei un aspect ingrijit si proaspat, se recomanda inlaturarea frunzelor ingalbenite si a florilor ofilite (trecute), stimuland astfel si inflorirea ulterioara.

Pelargonium grandiflorum ‘Aristo Schoko’ este o planta decorativa prin frunze si flori, cultivata atat ca planta de apartament cat si ca planta ce decoreaza gradinile, terasele sau balcoanele, in timpul verii.

Substratul pentru muscate trebuie sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de pamant de frunze, mranita si nisip, cu pH neutru sau se pot folosi amestecurile gata preparate din comert.

Udarea la Pelargonium grandiflorum ‘Aristo Schoko’ se realizeaza regulat, folosind cantitati moderate de apa, fara a crea exces de umiditate la nivelul radacinilor, evitand astfel putrezirea acestora. Udarea se va repeta doar cand substratul este uscat la suprafata.

Temperatura medie optima pentru cresterea si inflorirea la Pelargonium grandiflorum ‘Aristo Schoko’ poate varia intre 18-20 ºC, vara si de 9-10 ºC  in perioada de repaus (iarna). Diferentele de temperatura dintre zi si noapte, pentru o perioada de 2 luni, determina diferentierea mugurilor floriferi.

Lumina are un rol important in procesul de inflorire si ramificare al plantelor de Pelargonium grandiflorum ‘Aristo Schoko’. Muscatele sunt plante iubitoare de lumina, ele necesita  spatii luminoase, insorite, dar vara, trebuie ferite de actiunea directa a razelor de soare, la orele pranzului. Lumina insuficienta produce decolorarea frunzelor si ingalbenirea tulpinilor.

Inmultirea la Pelargonium grandiflorum ‘Aristo Schoko’ se realizeaza cel mai adesea vara, prin butasi lungi de 10 cm plantati in substrat (nu inradacineaza in apa). Vara este perioada optima pentru taierea butasilor.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Pelargonium grandiflorum ‘Aristo Schoko’ se poate realiza de doua ori pe luna, in perioadele de crestere si inflorire, si se intrerupe in perioada de repaus (iarna).

La muscate se pot administra ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plante decorative prin flori (batoane fertilizante de culoare rosie), aceste contin ceva mai mult fosfor si potasiu, sau ingrasamant lichid pentru plante cu flori.

Boli si daunatori

Boli: putregaiul cenusiu este provocat de ciuperca Botrytis cinerea – simptome (pete gri pe spatele frunzei). Putregaiul cenusiu apare mai ales in conditiile excesului de umiditate;

Daunatorii cei mai intalniti la muscatel sunt: afidele; paduchii lanosi, musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum).

Fig. 1 Pelargonium grandiflorum ‘Aristo Schoko’

Fig. 2 Pelargonium grandiflorum ‘Aristo Schoko’

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Muscata englezeasca – Totul despre cultivare, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii