Horticultorul.ro

ian. 07 2023

Muscata – Pelargonium ‘Happy Appleblossom’-ghid ingrijire

Familia: GERANIACEAE

Demumire populara: Muscata

Denumire stiintifica: Pelargonium ‘Happy Appleblossom’

Proprietati ornamentale: Pelargonium ‘Happy Appleblossom’ este o planta erbacee perena, cu aspect compact, ce poate ajunge la inaltimi de 35-40 cm.

Se recomanda ciupirea lastarilor, pentru a stimula ramificarea si taierea lastarilor prea lungi pentru a pastra forma compacta a plantei.

Frunzele sunt rotunjite, palmat lobate, cu 5 lobi, de  culoare verde inchis, iar la baza funzei exista o zona in forma de fluture de culoare verde deschis.

Pelargonium ‘Happy Appleblossom’ este o planta foarte frumoasa, decorativa prin frunze si flori, cultivata in containere, amplasate in gradini, pe terase sau balcoane, in timpul verii, dar si in spatii inchise.

Pentru sezonul rece, se  recomanda amplasarea plantelor de Pelargonium ‘Happy Appleblossom’ in spatii ferite de inghet.

Inflorirea plantelor de Pelargonium ‘Happy Appleblossom’ are loc de la sfarsitul primaverii pana toamna (mai-octombrie).

Florile cresc grupate in inflorescente, au petale duble (asemanatoare cu trandafirii), bicolore, alb cu marginile roz.

Se recomanda inlaturarea frunzelor ingalbenite si a florilor uscate pentru a mentine un aspect frumos plantelor si pentru a stimula inflorirea.

Substratul pentru muscate trebuie sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de pamant de frunze, mranita si nisip, cu pH neutru, sau se pot folosi amestecurile gata preparate din comert.

Udarea la Pelargonium ‘Happy Appleblossom’ se face regulat, folosind cantitati moderate de apa, atunci cand substratul in primii centimetrii este uscat. Plantele de Pelargonium ‘Happy Appleblossom’ pot tolera perioade scurte de seceta.

Lumina are un rol important in procesul de inflorire si ramificare al plantelor de Pelargonium ‘Happy Appleblossom’. Acestea sunt plante iubitoare de lumina, ele necesita spatii luminoase, insorite, dar pot tolera si spatii semiumbrite.

Inmultirea la Pelargonium ‘Happy Appleblossom’  se realizeaza primavara si vara,  prin butasi.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Pelargonium ‘Happy Appleblossom’ se poate realiza de doua ori pe luna, in perioadele de crestere si inflorire, si se va intrerupe in perioada de repaus (iarna).

Se pot administra si ingrasaminte cu eliberare lenta, pentru plante decorative prin flori (batoane fertilizante de culoare rosie), aceste contin ceva mai mult fosfor si potasiu, sau ingrasamant lichid pentru plante cu flori.

Boli  putregaiul cenusiu este provocat de ciuperca Botrytis cinerea – simptome (pete gri pe spatele frunzei). Putregaiul cenusiu apare mai ales in conditiile excesului de umiditate;

Daunatori – cei mai intalniti la muscata sunt: afidele; paduchii lanosi, musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum).

Fig. 1 Pelargonium ‘Happy Appleblossom’

Fig. 2 Pelargonium ‘Happy Appleblossom’

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Muscata – Pelargonium ‘Happy Appleblossom’-ghid ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii