Horticultorul.ro

dec. 29 2022

Pelargonium ionidiflorum: ingrijire, inmultire

Familia: GERANIACEAE

Demumire populara: Muscata cu flori violet

Denumire stiintifica: Pelargonium ionidiflorum

Proprietati ornamentale: Pelargonium ionidiflorum este o planta asemanatoare unui arbust, perena, cu inaltimi reduse (40-50 cm).

Tulpinile mai batrane sunt lemnificate, acoperite cu un strat de pluta maro-cenusiu, iar cele tinere  sunt subtiri, verzi-galbui, acoperite cu peri.

Frunzele de Pelargonium ionidiflorum sunt lung petiolate, cu lobi adanci, cu peri fini, lungime de 2-4 cm, moi, de culoare verde, care emana un miros de patrujel.

Inflorirea plantelor de Pelargonium ionidiflorum are loc de la sfarsitul primaverii pana toamna.

Florile cresc grupate in inflorescente sub forma de umbele, cu petale mici de culoare roz-magenta-violet.

Pentru a oferi plantei un aspect ingrijit si proaspat, se recomanda inlaturarea frunzelor ingalbenite si a florilor ofilite (trecute), stimuland astfel si inflorirea ulterioara.

Pelargonium ionidiflorum este o planta decorativa prin frunze si flori, cultivata ca planta ce decoreaza gradinile, terasele sau balcoanele.

Substratul pentru muscate trebuie sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de: pamant de frunze, mranita si nisip sau se pot folosi amestecurile gata preparate din comert.

Udarea la Pelargonium ionidiflorum se face regulat, folosind cantitati moderate de apa, fara a exista exces de umiditate la nivelul radacinilor, evitand astfel putrezirea radacinilor. Udarea se poate repeta doar cand substratul este uscat la suprafata. Plantele de Pelargonium ionidiflorum tolereaza si perioade secetoase.

Temperatura medie optima pentru cresterea si inflorirea la Pelargonium ionidiflorum poate varia intre 18-20 º vara, si de 9-10 ºC  in perioada de repaus (iarna). Diferentele de temperatura dintre zi si noapte, pentru o perioada de 2 luni, determina diferentierea mugurilor floriferi. Temperatura minima tolerata de catre plantele de Pelargonium ionidiflorum  poate varia intre -3…-6˚C.

Lumina are un rol important in procesul de inflorire si ramificare al plantelor de Pelargonium ionidiflorum. Muscatele sunt plante iubitoare de lumina, ele necesita  spatii luminoase, insorite, dar tolereaza si spatii semiumbrite.

Inmultirea la Pelargonium ionidiflorum se realizeaza cel mai adesea prin butasi semilemnificati, primavara sau toamna.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Pelargonium ionidiflorum se poate realiza de doua ori pe luna, in perioadele de crestere si inflorire, si se intrerupe in perioada de repaus (iarna).

La muscate se pot administra ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plante decorative prin flori (batoane fertilizante de culoare rosie), aceste contin ceva mai mult fosfor si potasiu, sau ingrasamant lichid pentru plante cu flori.

Boli si daunatori

Boli: putregaiul cenusiu este provocat de ciuperca Botrytis cinerea – simptome (pete gri pe spatele frunzei). Putregaiul cenusiu apare mai ales in conditiile excesului de umiditate;

Daunatorii cei mai intalniti la muscatel sunt: afidele; paduchii lanosi, musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum).

Fig. 1 Pelargonium ionidiflorum

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Pelargonium ionidiflorum: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii