Horticultorul.ro

ian. 28 2023

Muscata  stelata (Pelargonium ‘Queen Ester’): ingrijire, inmultire

Familia: GERANIACEAE

Demumire populara: Muscata  stelata

Denumire stiintifica: Pelargonium ‘Queen Ester’

Proprietati ornamentale: Pelargonium ‘Queen Ester’ este o planta erbacee perena, compacta, ce poate ajunge la inaltimi de 30-45 cm.

Se recomanda ciupirea lastarilor, pentru a stimula ramificarea si taierea lastarilor prea lungi pentru a pastra forma compacta a plantei.

Frunzele sunt lobate, cu marginile zimtate, de culoare verde.

Pelargonium ‘Queen Ester’ este o planta foarte frumoasa, decorativa prin frunze si flori, cultivata in containere, amplasate in gradini, pe terase sau balcoane, in timpul verii, dar si in spatii inchise.

Pentru sezonul rece, se  recomanda amplasarea plantelor de Pelargonium ‘Queen Ester’ in spatii ferite de inghet.

Inflorirea plantelor de Pelargonium ‘Queen Ester’ are loc de la sfarsitul primaverii pana toamna (aprilie-septembrie).

Florile cresc grupate in inflorescente bogate, de culoare roz cu alb.

Se recomanda inlaturarea frunzelor ingalbenite si a florilor uscate pentru a mentine un aspect frumos plantelor si pentru a stimula inflorirea.

Substratul pentru muscate trebuie sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de pamant de frunze, mranita si nisip, cu pH slab acid-neutru, sau se pot folosi amestecurile gata preparate din comert.

Udarea la Pelargonium ‘Queen Ester’ se face regulat, folosind cantitati moderate de apa, atunci cand substratul in primii centimetrii este uscat, acestea pot tolera perioade scurte de seceta.

Lumina are un rol important in procesul de inflorire si ramificare al plantelor de Pelargonium ‘Queen Ester’, ele sunt plante iubitoare de lumina, ce necesita spatii luminoase, insorite, dar pot tolera si spatii semiumbrite.

Inmultirea la Pelargonium ‘Queen Ester’ se realizeaza primavara si vara,  prin butasi.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se poate realiza de doua ori pe luna, in perioadele de crestere si inflorire, si se va intrerupe in perioada de repaus (iarna).

Se pot administra si ingrasaminte cu eliberare lenta, pentru plante decorative prin flori (batoane fertilizante de culoare rosie), aceste contin ceva mai mult fosfor si potasiu, sau ingrasamant lichid pentru plante cu flori.

Boli  putregaiul cenusiu este provocat de ciuperca Botrytis cinerea – simptome (pete gri pe spatele frunzei). Putregaiul cenusiu apare mai ales in conditiile excesului de umiditate;

Daunatori – cei mai intalniti la muscata sunt: afidele; paduchii lanosi, musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum).

Fig. 1 Muscata  stelata (Pelargonium ‘Queen Ester’)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Muscata  stelata (Pelargonium ‘Queen Ester’): ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii