Horticultorul.ro

dec. 28 2022

Muscata cu frunza de stejar – Pelargonium quercifolium

Familia: GERANIACEAE

Demumire populara: Muscata cu frunza de stejar

Denumire stiintifica: Pelargonium quercifolium

Origine: Plantele de Pelargonium quercifolium sunt originare din Africa de Sud.

Proprietati ornamentale: Pelargonium quercifolium este o planta erabcee perena, compacta, care ajunge la inaltimi de 1 m.

Frunzele de Pelargonium quercifolium sunt lung petiolate, divizate in 5-7 lobi rigizi, de culoare verde.

Tulpinile sunt erbacee, moi cele tinere, acoperite cu peri verzi, si mai tari, lemnoaase, cele mature.

Inflorirea plantelor de Pelargonium quercifolium are loc de la sfarsitul primaverii pana toamna (mai-septembrie).

Florile au dimensiuni reduse, cresc grupate in inflorescente formate din peste 10 flori, cu petalele lungi de 2-2,5 cm, culoare roz deschis si cu pete roz inchis pe cele doua petale superioare.

Pentru a oferi plantei un aspect ingrijit si proaspat, se recomanda inlaturarea frunzelor ingalbenite si a florilor ofilite (trecute), stimuland astfel si inflorirea ulterioara.

Pelargonium quercifolium este o planta decorativa prin frunze si flori, cultivata ca planta ce decoreaza gradinile, terasele sau balcoanele.

Substratul pentru muscate trebuie sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de pamant de frunze, mranita si nisip, cu pH neutru sau se pot folosi amestecurile gata preparate din comert.

Udarea la Pelargonium quercifolium se face regulat, folosind cantitati moderate de apa, fara a exista exces de umiditate la nivelul radacinilor, evitand astfel putrezirea radacinilor. Udarea se poate repeta doar cand substratul este uscat la suprafata. Plantele de Pelargonium quercifolium tolereaza si perioade secetoase.

Temperatura medie optima pentru cresterea si inflorirea la Pelargonium quercifolium poate varia intre 18-25 º vara, si de 9-10 ºC  in perioada de repaus (iarna). Diferentele de temperatura dintre zi si noapte, pentru o perioada de 2 luni, determina diferentierea mugurilor floriferi.

Plantele de Pelargonium quercifolium pot tolera temperaturi scazute, pana la -4˚C, astfel plantele cultivate in containere, trebuie amplasate in spatii ferite de inghet, pe perioada iernii.

Lumina are un rol important in procesul de inflorire si ramificare al plantelor de Pelargonium quercifolium. Muscatele sunt plante iubitoare de lumina, ele necesita  spatii luminoase, insorite (5-6 ore de soare pe zi), dar trebuie ferite de actiunea directa a razelor de soare la orele pranzului.

Inmultirea la Pelargonium quercifolium se realizeaza cel mai adesea prin butasi semilemnificati, primavara sau toamna.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Pelargonium quercifolium se poate realiza de doua ori pe luna, in perioadele de crestere si inflorire, si se intrerupe in perioada de repaus (iarna).

La muscate se pot administra ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plante decorative prin flori (batoane fertilizante de culoare rosie), aceste contin ceva mai mult fosfor si potasiu, sau ingrasamant lichid pentru plante cu flori.

Boli si daunatori

Boli: putregaiul cenusiu este provocat de ciuperca Botrytis cinerea – simptome (pete gri pe spatele frunzei). Putregaiul cenusiu apare mai ales in conditiile excesului de umiditate;

Daunatorii cei mai intalniti la muscatel sunt: afidele; paduchii lanosi, musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum).

Fig. 1 Pelargonium quercifolium

Fig. 2 Pelargonium quercifolium

Fig. 3 Pelargonium quercifolium

Fig. 4 Pelargonium quercifolium

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Muscata cu frunza de stejar – Pelargonium quercifolium

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii