dec. 26 2022

Afla despre Muscata cu miros de menta-Pelargonium tomentosum

Familia: GERANIACEAE

Demumire populara: Muscata cu miros de menta

Denumire stiintifica: Pelargonium tomentosum

Origine: Pelargonium tomentosum este o planta originara din Africa de Sud.

Proprietati ornamentale: Pelargonium tomentosum este o planta  perena cu aspect compact, ce poate ajunge la inaltimi de 40-60 cm si intinderi de pana la 90 cm.

Frunzele au forma de inima, divizate in trei lobi, cu forma neregulata, pasloase (acoperite cu peri fini), diametru de pana la 10 cm, cele noi sunt incretite, dar se desfac si devin plate, culoare verde pe partea superioara si gri-verzui pe cea inferioara, cu aroma de menta.

Inflorirea plantelor de Pelargonium tomentosum are loc de la sfarsitul primaverii pana la sfarsitul verii.

Florile cresc grupate in inflorescente, au dimensiuni mici, culoare alba cu pete violet.

Pelargonium tomentosum este cultivata ca planta decorativa prin frunze si flori, intalnita adesea in gradini, terasele sau balcoanele, in timpul verii, dar si in spatii inchise.

Se recomanda inlaturarea frunzelor ingalbenite si a florilor uscate pentru a mentine un aspect frumos al plantelor si pentru a stimula inflorirea.

Substratul pentru muscate trebuie sa fie format dintr-un amestec de: pamant de frunze, mranita, si nisip, cu pH neutru, sau se pot folosi amestecurile gata preparate din comert.

Udarea la Pelargonium tomentosum se face regulat, folosind cantitati moderate de apa, iar apa ramasa in urma udarii, in farfuria ghiveciului, se va arunca, evitand astfel putrezirea radacinilor. Plantele de Pelargonium tomentosum  pot tolera si perioade scurte de seceta.

Temperatura medie optima pentru cresterea si inflorirea la Pelargonium tomentosum se recomanda sa fie intre 18-20 ºC, vara si de 10 ºC  in perioada de repaus, iarna. Diferentele de temperatura dintre zi si noapte, pentru o perioada de 2 luni, determina diferentierea mugurilor floriferi. Temperatura minima tolerata de catre plantele de Pelargonium tomentosum poate scadea pana la -2˚C.

Lumina are un rol important in procesul de inflorire si ramificare al plantelor de Pelargonium tomentosum. Muscatele sunt plante iubitoare de lumina, ele necesita  spatii luminoase, insorite, dar vara, se recomanda protejarea lor de actiunea directa a razelor de soare, la orele pranzului.

Inmultirea la Pelargonium tomentosum se realizeaza prin butasi, prelevati primavara, la sfarsitul verii sau inceputul toamnei.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Pelargonium tomentosum se poate realiza de doua ori pe luna, in perioadele de crestere si inflorire, si se va intrerupe in perioada de repaus (iarna).

Se pot administra si ingrasaminte cu eliberare lenta, pentru plante decorative prin flori (batoane fertilizante de culoare rosie), aceste contin ceva mai mult fosfor si potasiu, sau ingrasamant lichid pentru plante cu flori.

Boli  putregaiul cenusiu este provocat de ciuperca Botrytis cinerea – simptome (pete gri pe spatele frunzei). Putregaiul cenusiu apare mai ales in conditiile excesului de umiditate;

Daunatori – cei mai intalniti la muscata sunt: afidele; paduchii lanosi, musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum).

Fig. 1 Pelargonium tomentosum

Fig. 2 Pelargonium tomentosum

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Afla despre Muscata cu miros de menta-Pelargonium tomentosum

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii