Horticultorul.ro

ian. 07 2023

Muscata stelata-Pelargonium ‘Vectis Glitter’-ghid ingrijire

Familia: GERANIACEAE

Demumire populara: Muscata  stelata

Denumire stiintifica: Pelargonium ‘Vectis Glitter’

Proprietati ornamentale: Pelargonium ‘Vectis Glitter’ este o planta erbacee perena, cu aspect compact, ce poate ajunge la inaltimi de 40-50 cm.

Se recomanda ciupirea lastarilor, pentru a stimula ramificarea si taierea lastarilor prea lungi pentru a pastra forma compacta a plantei.

Frunzele sunt rotunjite, palmat lobate, de culoare verde.

Pelargonium ‘Vectis Glitter’ este o planta foarte frumoasa, decorativa prin frunze si flori, cultivata in containere, amplasate in gradini, pe terase sau balcoane, in timpul verii, dar si in spatii inchise.

Pentru sezonul rece, se  recomanda amplasarea plantelor de Pelargonium ‘Vectis Glitter’ in spatii ferite de inghet.

Inflorirea plantelor de Pelargonium ‘Vectis Glitter’ are loc de la sfarsitul primaverii pana toamna (aprilie-septembrie).

Florile au forma de stea, cresc in inflorescente bogate,  petalele sunt de culoare  alba cu pete rosii.

Se recomanda inlaturarea frunzelor ingalbenite si a florilor uscate pentru a mentine un aspect frumos plantelor si pentru a stimula inflorirea.

Substratul pentru muscate trebuie sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de pamant de frunze, mranita si nisip, cu pH slab acid-neutru, sau se pot folosi amestecurile gata preparate din comert.

Udarea la Pelargonium ‘Vectis Glitter’ se face regulat, folosind cantitati moderate de apa, atunci cand substratul in primii centimetrii este uscat, acestea pot tolera perioade scurte de seceta.

Lumina are un rol important in procesul de inflorire si ramificare al plantelor de Pelargonium ‘Vectis Glitter’, ele sunt plante iubitoare de lumina, ce necesita spatii luminoase, insorite, dar pot tolera si spatii semiumbrite.

Inmultirea la Pelargonium ‘Vectis Glitter’ se realizeaza primavara si vara,  prin butasi.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se poate realiza de doua ori pe luna, in perioadele de crestere si inflorire, si se va intrerupe in perioada de repaus (iarna).

Se pot administra si ingrasaminte cu eliberare lenta, pentru plante decorative prin flori (batoane fertilizante de culoare rosie), aceste contin ceva mai mult fosfor si potasiu, sau ingrasamant lichid pentru plante cu flori.

Boli  putregaiul cenusiu este provocat de ciuperca Botrytis cinerea – simptome (pete gri pe spatele frunzei). Putregaiul cenusiu apare mai ales in conditiile excesului de umiditate;

Daunatori – cei mai intalniti la muscata sunt: afidele; paduchii lanosi, musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum).

Fig. 1 Muscata  stelata (Pelargonium ‘Vectis Glitter’)

Fig. 2 Muscata  stelata (Pelargonium ‘Vectis Glitter’)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Muscata stelata-Pelargonium ‘Vectis Glitter’-ghid ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii