dec. 29 2022

Muscata de gradina – sfaturi utile ingrijire, inmultire

Familia: GERANIACEAE

Demumire populara: Muscata  zonala, Muscata de gradina

Denumire stiintifica: Pelargonium × hortorum

Proprietati ornamentale: Pelargonium × hortorum este o planta erbacee perena, viguroasa, cu aspect compact, ce poate ajunge la inaltimi de 40-60 cm.

Pelargonium × hortorum este o planta decorativa prin frunze si flori, cultivata in ghivece, containere pe terase, balcoane, pervazuri, etc.

Frunzele sunt dispuse opus pe tulpini, au forma cordata-reniforma, cu diametrul de 7-10 cm, pubescente, cu miros specific, culoare verde, cu  banda gri inchis sau verde mai inchis, la jumatatea frunzei, paralel cu marginea.

Inflorirea plantelor de Pelargonium × hortorum are loc pe toata perioada verii si inceputul toamnei.

Florile cresc grupate in inflorescente de forma sferica, cu diametrul pana la 12 cm, situate in partea superioara tulpinilor florale inalte. Florile pot avea petale simple sau duble, colorate in alb, roz, rosu, rosu corai, orange, violet, visiniu, sau pot fi si bicolour.

Se recomanda inlaturarea frunzelor ingalbenite si a florilor uscate pentru a mentine un aspect frumos plantelor si pentru a stimula inflorirea.

Plantele de Pelargonium × hortorum pot rezista la temperaturi scazute, pana la -10˚C, dar temperatura optima de crestere poate varia intre 18-25˚C.

Substratul pentru muscate trebuie sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de pamant de frunze, mranita si nisip, cu pH neutru, sau se pot folosi amestecurile gata preparate din comert.

Udarea la Pelargonium × hortorum se face regulat, folosind cantitati moderate de apa, atunci cand substratul in primii centimetrii este uscat. Acestea prefera spatii uscate si pot tolera si seceta pentru perioade scurte de timp.

Lumina are un rol important in procesul de inflorire si ramificare al plantelor de Pelargonium Pelargonium × hortorum. Acestea sunt plante iubitoare de lumina, ele necesita spatii luminoase, insorite, dar pot tolera si spatii semiumbrite.

Inmultirea la Pelargonium × hortorum se realizeaza primavara si vara,  prin butasi.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Pelargonium × hortorum se poate realiza de doua ori pe luna, in perioadele de crestere si inflorire, si se va intrerupe in perioada de repaus (iarna).

Se pot administra si ingrasaminte cu eliberare lenta, pentru plante decorative prin flori (batoane fertilizante de culoare rosie), aceste contin ceva mai mult fosfor si potasiu, sau ingrasamant lichid pentru plante cu flori.

Boli  putregaiul cenusiu este provocat de ciuperca Botrytis cinerea – simptome (pete gri pe spatele frunzei). Putregaiul cenusiu apare mai ales in conditiile excesului de umiditate;

Daunatori – cei mai intalniti la muscata sunt: afidele; paduchii lanosi, musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum).

Fig. 1 Pelargonium × hortorum

Fig. 2 Pelargonium × hortorum

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Muscata de gradina – sfaturi utile ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii