Horticultorul.ro

dec. 28 2022

Muscata obisnuita-Pelargonium zonale: ingrijire, inmultire

Familia: GERANIACEAE

Demumire populara: Muscata zonala, Muscata obisnuita

Denumire stiintifica: Pelargonium zonale

Origine: Plantele de Pelargonium zonale sunt originare din Africa de Sud.

Proprietati ornamentale: Pelargonium zonale este o planta erabcee perena, compacta, cu aspect de tufa, ce ajunge la inaltimi de 40-50 cm.

Pelargonium zonale este o planta decorativa prin frunze si flori, cultivata ata la interior, cat si la exterior, direct in sol sau in ghivece,  jardiniere, pe  pervaze, terase sau in balcoane.

Frunzele de Pelargonium zonale sunt reniforme (diametrul de 5-7 cm), cu margini dantelate, lung petiolate, culoare verde,  acoperite cu peri fini si cu un miros specific.

Tulpinile sunt erbacee  cele tinere, acoperite cu peri verzi, si mai tari, lemnoaase, cele mature.

Inflorirea plantelor de Pelargonium zonale are loc de la sfarsitul primaverii pana toamna (mai-septembrie).

Florile sunt grupate in inflorescente de tip umbela, pot fi simple sau involte colorate in alb, rosu, roz, violet, etc.

Pentru a oferi plantei un aspect ingrijit si proaspat, in primul rand se recomanda inlaturarea frunzelor ingalbenite si a florilor ofilite (trecute),  astfel stimuland  inflorirea ulterioara.

Substratul pentru muscate trebuie sa fie bine drenat, afanat, bogat in substante nutritive, format dintr-un amestec de pamant de frunze, mranita si nisip, cu pH neutru sau se pot folosi amestecurile gata preparate din comert.

Udarea la Pelargonium zonale se face regulat, folosind cantitati moderate de apa, fara a exista exces de umiditate la nivelul radacinilor, evitand astfel putrezirea radacinilor. Udarea se poate repeta doar cand substratul este uscat la suprafata.

Plantele de Pelargonium zonale tolereaza si perioade secetoase.

Temperatura medie optima pentru cresterea si inflorirea la Pelargonium zonale poate varia intre 18-22 º vara, si de 9-10 ºC  in perioada de repaus (iarna). Diferentele de temperatura dintre zi si noapte, pentru o perioada de 2 luni, determina diferentierea mugurilor floriferi.

Lumina are un rol important in procesul de inflorire si ramificare al plantelor de Pelargonium zonale. Muscatele sunt plante iubitoare de lumina, din acest motiv, ele necesita  spatii luminoase, insorite, cu 5-6 ore de soare pe zi, dar pot tolera si spatii semiumbrite.

Inmultirea la Pelargonium zonale se realizeaza in primul rand  prin butasi semilemnificati, primavara sau toamna, dar si prin seminte.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Pelargonium zonale se poate realiza de doua ori pe luna, in perioadele de crestere si inflorire, si se intrerupe in perioada de repaus (iarna).

La muscate se pot administra ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plante decorative prin flori (batoane fertilizante de culoare rosie), aceste contin ceva mai mult fosfor si potasiu, sau ingrasamant lichid pentru plante cu flori.

Boli si daunatori

Boli: putregaiul cenusiu este provocat de ciuperca Botrytis cinerea – simptome (pete gri pe spatele frunzei). Putregaiul cenusiu apare mai ales in conditiile excesului de umiditate;

Daunatorii cei mai intalniti la muscate sunt: afidele; paduchii lanosi, musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum).

Fig. 1 Pelargonium zonale

Fig. 2 Pelargonium zonale

Fig. 3 Pelargonium zonale

Fig. 4 Pelargonium zonale

Fig. 5 Pelargonium zonale

Fig. 6 Pelargonium zonale, seminte

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Muscata obisnuita-Pelargonium zonale: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii