iul. 03 2022

Pelinul roman-Artemisia pontica: identificare si ingrijire

Familia: ASTERACEAE

Demumire populara: Pelinul roman, Acul doamnei, Batranul razboinic

Denumire stiintifica: Artemisia pontica

Origine: Artemisia pontica este o planta originara din partea SE a Europei.

Proprietati ornamentale – Artemisia pontica este o planta erbacee perena, rizomatoasa, compacta, cu crestere lenta, aspect de arbust, tulpini erecte, ce poate ajunge la inaltimi de circa 1 m.

Pelinul roman este o planta decorativa prin frunze si port, cultivata in gradini sau parcuri (ronduri), direct in sol sau in containere (ghivece), cultivata si ca planta acoperitoare de sol, care emana un miros placut.

Frunzele sunt profund sectate, filiforme, cu aspect de pene, de culoare gri-verzui, cu un miros placut.

Uleiurile extrase din frunzele de Artemisia pontica reprezinta principala sursa de aroma  de pelin a vinurilor si a vermutului.

Inflorirea la Artemisia pontica are loc in timpul verii (iulie-august).

Florile sunt mici, apar in partea superioara tulpinii florale, grupate in inflorescente de tip panicul, de culoare galbena, fara o importanta decorativa.

Substratul (pamantul) trebuie sa fie usor, bine drenat, bogat in substante nutritive, cu un pH neutru.

Udarea se face folosind cantitati moderate de apa, astfel incat solul sa fie mentinut reavan-uscat, plantele de Pelinul roman tolereaza seceta.

Lumina este foarte importanta pentru cresterea plantelor de Artemisia pontica, acestea prefera spatiile luminoase, insorite, dar pot tolera si spatii partial umbrite.

Inmultirea plantelor de Artemisia pontica se face prin seminte (semanate primavara sau toamna in ghiceve), prin  butasi sau prin divizarea tufei.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se realizeze primavara sau la inceputul verii, folosind ingrasaminte specifice plantelor decorative prin frunze.

Daunatori: Afide

Fig. 1 Pelinul roman (Artemisia pontica)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Pelinul roman-Artemisia pontica: identificare si ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii