nov. 27 2022

Pennisetum setaceum ‘Rubrum’ – Fantana de iarba purpurie

Familia: POACEAE sau GRAMINEAE (GRAMINEE)

Demumire populara: Fantana de iarba purpurie, Fantana de iarba africana

Denumire stiintifica: Pennisetum setaceum “Rubrum”

Origine: Pennisetum setaceum “Rubrum” este o planta originara din Africa si Sud Estul Asiei.

Proprietati ornamentale – este o planta monocotiledonată, perena sau anuala cu cresteri rapide, in forma de tufa compacta, ce poate ajunge la inaltimi de 90-140 cm si latimi de 80-120 cm.

Pennisetum setaceum “Rubrum” este cultivata ca planta decorativa prin frunze, flori si port, cultivata adesea in spatii verzi, gradini, containere, borduri sau ca floare taiata.

La noi in tara se poate cultiva pe perioada verii, in ghivece amplasate in gradini, balcoane sau spatii verzi, urmand ca iarna sa fie intodusa in spatii ferite de inghet (terase, sere).

Odata cu venirea iernii, se recomanda taierea a circa 10-15 cm din planta si amplasarea ghivecelor in spatii ferite de inghet. Udarea cu catitati reduse de apa, doar pentru a mentine activa cresterea plantelor.

Frunzele sunt arcuite, lineare, inguste, cu lungimea de 6-8 cm, de culoare verde-rosiatia.

Florile apar in partea superioara a tijelor florale, sunt pufoase, de culoare roz-violet, acestea raman pe planta pana la venirea inghetului.

Inflorirea la Pennisetum setaceum “Rubrum” are loc din luna iulie pana in octombrie.

Substratul pentru Pennisetum setaceum “Rubrum” trebuie sa fie usor, bine drenat, cu fertilitate medie si un pH neutru.

Udarea se realizeaza regulat, folosind cantitati moderate de apa, astfel incat solul sa se mentina reavan pe toata perioada de vegetatie.

Lumina este foarte importanta pentru o buna dezvoltare si inflorire a plantelor de Pennisetum setaceum “Rubrum”. Acestea prefera spatiile insorite, dar le poate tolerea si cele zonele  semiumbrite. Amplasarea in spatii umbrite, poate afecta inflorirea.

Inmultirea se realizeaza primavara, cand noile cresteri au atins 20-30 cm inaltime si solul este incalzit, plantarea prea devreme, conduce la imbolnavirea radacinilor si implicit a plantelor.

Taierea plantelor de Pennisetum setaceum “Rubrum” este recomandata la finalul iernii, indepartand circa 10-15 cm din frunzele si tijele florale.

Fig. 1 Fantana de iarba purpurie (Pennisetum setaceum “Rubrum”)

Fig. 2 Fantana de iarba purpurie (Pennisetum setaceum “Rubrum”)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Pennisetum setaceum ‘Rubrum’ – Fantana de iarba purpurie

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii