Horticultorul.ro

mai 04 2020

Penstemon: ingrijire, inmultire, udare, intretinere

Familia: PLANTAGINACEAE

Denumire stiintifica: Penstemon

Origine: Genul Penstemon care cuprinde circa 250 specii de plante originare din America de Nord.

Proprietati ornamentale: Penstemon cuprinde plante erbacee anuale si perene, cu aspect de tufa deasa, ce ajung la inaltimi de 80-120 cm.

Plantele din Genul Penstemon sunt cultivate adesea ca plante decorative prin flori, plantate in gradini, parcuri sau ca floare taiata.

In Romania, unele specii din Genul Penstemon sunt vivace – ele necesita protectie impotriva inghetului in timpul iernii. Acestea se pot acoperi cu un strat de mulci de circa 10-15 cm grosime, sau se pot trasfera in containere ampalsate in spatii ferite de inghet.

Taierile plantelor din Genul Penstemon se pot realiza la sfarsitul toamnei, dupa trecerea tuturor florilor (circa 1/3 din planta), asigurandu-ne ca planta ramasa dupa taiere are putere sa treaca peste temperaturile negative din timpul iernii, sau primavara, eliminand toate tulpinile vechi, daca se observa lastari noi la baza plantelor.

Frunzele cresc opuse, cele bazale au forma eliptica, iar cele din partea superioara a tulpinilor sunt lanceolate, acuminate, glabre, cu marginea intreaga, cu sau fara petiol, de culoare verde stralucitor.

Inflorirea plantelor din Genul Penstemon are loc de vara pana la mijlocul toamnei (iunie-octombrie).

Florile au forma tubulara sau de clopotel, cu dimensiuni variabile (la unele specii pot ajunge pana la 3-4 cm lungime), grupate in inflorescente de tip panicul sau solitare, pozitionate la axa frunzelor superioare, colorate in alb, roz, rosu carmin, violet, mov sau orange.

Se recomanda inlaturarea florilor ofilite sau uscate (trecute) pentru a prelungi cat mai mult sezonul de inflorire.

Solul (pamantul) se recomanda sa fie bine drenat, cu fertilitate medie sau moderata (in functie de specie) si un pH slab-acid-neutru.

Udarea la Penstemon se face la intervale regulate de timp, folosind cantitati suficiente de apa, astfel incat solul sa fie mentinut reavan, lasand intre doua udari solul/substratul sa se usuce putin la suprafata. In perioada foarte calduroasa din an, se poate adauga un strat de mulci in jurul plantelor, evitand astfel evapotranspiratie rapida.

Pentru cresteri si infloriri optime, plantele din Genul Penstemon, necesita spatiile luminoase, cu soare direct sau cel mult semi-umbrite.

Inmultirea  plantelor din Genul Penstemon se realizeaza prin seminte (semanate primavara devreme), butasi (tot timpul perioadei de crestere), divizarea tufelor sau marcotaj.

Fertilizarea pentru unele specii din Genul Penstemon se poate realiza primavara si vara, aplicand ingrasaminte specifice plantelor decorative prin flori, pentru altele nu se recomanda fertilizare (Penstemon Alpine).

Specii si varietati:

Penstemon perennial

Penstemon rubra

Penstemon Digitalis

Penstemon cobo

Penstemon bearded

Penstemon davidson

Penstemon hartweg

Penstemon mystic

Penstemon sensation

Penstemon alpine

Penstemon tenuis

Fig. 1 Penstemon tenuis

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Penstemon: ingrijire, inmultire, udare, intretinere

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii