Horticultorul.ro

ian. 10 2022

Peperomia albovittata: Ghid complet ingrijire, inmultire

Familia: PIPERACEAE

Demumire populara: Peperomia

Denumire stiintifica: Peperomia albovittata

Origine: Peperomia albovittata este un cultivar dezvoltat in Olanda.

Proprietati ornamentale: Peperomia albovittata este o planta perena, compacta, cu inaltimi de pana la 20-30 cm.

Peperomia albovittata este cultivata adesea ca floare de apartament, decorativa prin frunze.

Tulpinile sunt partial rotunjite, suculente, de culoare verzui-rosiatice.

Frunzele au forma oval-rotunjita, petiolate, cerate, groase, de culoare verde-argintie cu benzi verde deschis, si cu nervuri bine evidentiate de culoare verde inchis.

Inflorirea se produce la plantele mature, mai ales primavara.

Florile apar grupate sub forma de spic de culoare rosie, in partea superioara a tijelor florale, la circa 10 cm deasupra frunzelor, ele neavand o valoare decorativa prea mare.

Substratul (pamantul) pentru Peperomia albovittata trebuie sa fie bine drenat, aerat, format dint-un amestec de turba, perlit si nisip, cu un pH slab acid-neutru.

Transplantarea se poate realiza primavara, la interval de 2-3 ani, folosind un ghiveci de dimensiuni mai mari si un substrat proaspat.

Udarea la Peperomia albovittata se face folosind cantitati moderate de apa (primavara si vara), lasand intre doua udari, sa se usuce primii centimetrii de substrat de la suprafata. Pe timpul iernii, se recomanda reducerea cantitatii de apa si marirea intervalului de udare, evitand astfel excesul de umiditate de la nivelul radacinilor.

Temperatura optima pentru Peperomia albovittata poate varia vara intre 20-30℃, iar pe timpul iernii, intre  15-20℃.

Lumina recomandata pentru plantele de Peperomia albovittata  este cea indirecta. Acestea pot tolera si cateva ore de soare, la orele diminetii, dar trebuie ferite de soarele arzator, care poate cauza arsuri la nivelul frunzelor.

Inmultirea la Peperomia albovittata se realizeaza prin butasi de tulpina sau butasi de frunza. Butatii taiati se vor planta in rasadnite cu substrat mentinut reavan, in incaperi luminoase si cu temperaturi de 18-20°C, pana vor inradacina.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Peperomia albovittata se realizeaza de 1-2 ori pe luna (primavara si vara), folosind ingrasaminte specifice plantelor decorative prin frunze.

Daunatori: Paduchi lanosi sau cosenile fainoase; Acarienii plantelor.

Fig. 1 Peperomia albovittata

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Peperomia albovittata: Ghid complet ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii