feb. 20 2024

Peperomia angulata : conditii de crestere si inmultire

Familia: PIPERACEAE

Demumire populara: Peperomia

Denumire stiintifica: Peperomia angulata

Origine: Peperomia angulata este o planta originara din padurile tropicale din America de Sud.

Proprietati ornamentale: Peperomia angulata este o planta perena, cu crestere compacta, ce ajunge la inaltimi de 20-30 cm.

Peperomia angulata este intalnita adesea ca floare de apartament, decorativa prin frunze, ce se poate cultiva in ghivece decorative sau cosuri suspendate.

Tulpinile sunt subtiri, suculente, flexibile taratoare sau atarnatoare, de culoare verzui-rosiatica.

Frunzele au dimensiuni reduse, forma rotunjita, scurt petiolate, cerate, carnoase, cu textura fina, de culoare verde inchis cu nervurile de culoare galben-verzui.

Inflorirea poate avea loc vara, la plantele care au ajuns la maturitate.

Florile sunt mici, de culoare galben-verzuie, fara o valoare decorativa.

Lumina recomandata pentru plantele de Peperomia angulata  este cea directa. Acestea trebuie amplasate in spatii luminoase, unde soarele sa poata ajunge la plante  doar dimineata si dupa-amiaza. Aceasta poate tolera si spatii semiumbrie, dar in astfel de conditii, frunzele nu mai au o coloratura impresionanta.

Udarea la Peperomia angulata se realizeaza folosind cantitati moderate de apa (de primavara pana toamna), astfel incat substratul sa fie mentinut reavan-uscat. Se recomanda ca intre doua udari, sa se lase sa se usuce primii centimetrii din substrat, de la suprafata. Pe timpul iernii, se reduce cantitatea de apa utilizata si se mareste intervalului de udare, evitand astfel excesul de umiditate de la nivelul radacinilor.

Temperatura optima pentru Peperomia angulata se situeaza intre 18-26℃ pentru vara si peste 16ºC, iarna, iar minima sa nu scada sub 10ºC.

Substratul pentru Peperomia angulata  trebuie sa fie bine drenat, aerat, format dint-un amestec de turba, perlit si nisip, cu un pH slab acid-neutru.

Transplantarea se poate realiza primavara, la interval de 2-3 ani, folosind un ghiveci de dimensiuni ceva mai mari si un substrat proaspat.

Inmultirea la Peperomia angulata se realizeaza prin butasi de frunza. Butasii taiati se vor planta in rasadnite, cu substrat mentinut reavan, in incaperi luminoase si cu temperaturi de 18-20°C, pana vor inradacina.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se realizeaza de o data pe luna (primavara si vara), folosind ingrasaminte specifice plantelor decorative prin frunze.

Daunatori: Paduchi lanosi sau cosenile fainoase; Acarienii plantelor.

Fig. 1 Peperomia angulata

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Peperomia angulata : conditii de crestere si inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii