Horticultorul.ro

iun. 11 2022

Peperomia argyreia: ingrijire

Familia: PIPERACEAE

Demumire populara: Peperomia de pepene verde

Denumire stiintifica: Peperomia argyreia sin. Peperomia sandersii

Origine: Peperomia argyreia este o planta originara din partea Nordica a Americii de Sud (Brazilia, Ecuador, Venezuela).

Proprietati ornamentale: Peperomia argyreia este o planta erbacee perena, compacta, cu inaltimi de 20-30 cm.

Peperomia argyreia este cultivata adesea ca floare de apartament, decorativa prin frunze.

Frunzele au forma oval-rotunjita, petiolate (petiol lung, de culoare rosie), cerate, carnoase, cu textura fina, cu dungi verzi si argintii.

Inflorirea poate avea loc primavara sau vara, la plantele mature.

Florile apar grupate sub forma de spic de culoare verde, acestea neavand o valoare decorativa prea mare.

Substratul (pamantul) pentru Peperomia argyreia trebuie sa fie bine drenat, aerat, format dint-un amestec de turba, perlit si nisip, cu un pH slab acid-neutru.

Transplantarea se poate realiza primavara, la interval de 2-3 ani, folosind un ghiveci de dimensiuni mai mari decat precedentul si un substrat proaspat.

Udarea la Peperomia argyreia se face regulat, folosind cantitati moderate de apa, lasand sa se usuce primii centimetrii de substrat de la suprafata, intre doua udari. Pe timpul iernii, se recomanda reducerea cantitatii de apa si marirea intervalului de udare, evitand astfel excesul de umiditate de la nivelul radacinilor.

Temperatura pentru plantele de  Peperomia argyreia este un factor important, acestea prefera temperaturi intre 20-26˚C, temperatura minima nu trebuie sa scada sub 15˚C.

Lumina recomandata pentru plantele de Peperomia argyreia este cea indirecta. Acestea pot tolera si cateva ore de soare, la orele diminetii, dar trebuie ferite de actiunea directa a razelor de soare de la orele pranzului, care pot cauza arsuri la nivelul frunzelor.

Inmultirea la Peperomia argyreia se realizeaza prin butasi de lastari sau butasi de frunza si prin divizarea tufei. Butatii taiati se vor planta in rasadnite cu substrat mentinut reavan, in incaperi luminoase si cu temperaturi de 18-20°C pana vor inradacina.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Peperomia argyreia se realizeaza de 1-2 ori pe luna (primavara si vara), folosind ingrasaminte specifice plantelor decorative prin Frunze, si se va intrerupe pe timpul iernii.

Daunatori: Paduchi lanosi sau cosenile fainoase; Acarienii plantelor.

Fig. 1 Peperomia de pepene verde (Peperomia argyreia)

Fig. 2 Peperomia de pepene verde (Peperomia argyreia)

Fig. 3 Peperomia de pepene verde (Peperomia argyreia)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Peperomia argyreia: ingrijire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii