feb. 12 2022

Peperomia caperata: ghid de ingrijire, inmultire

Familia: PIPERACEAE

Demumire populara: Peperomia caperata

Denumire stiintifica: Peperomia caperata

Origine: Peperomia caperata este o planta originara din Brazilia.

Proprietati ornamentale: Peperomia caperata este o planta perena, compacta, cu inaltimi de 12-25 cm si intinderi de pana la 20 cm.

Peperomia caperata este cultivata ca floare de apartament, decorativa prin frunze.

Frunzele cresc sub forma de rozeta, au forma de inima, petiolate, groase, cu aspect incretit, colorate in verde inchis cu nunate rosii, si nervurile aproape negre.

Inflorirea se produce la plantele mature, de la sfarsitul primaverii pana toamna tarziu.

Florile apar grupate sub forma de spic, cu inaltimi de pana la 8 cm, de culoare alb-verzui, acestea neavand o valoare decorativa prea mare.

Substratul (pamantul) pentru Peperomia caperata trebuie sa fie bine drenat, aerat, format dint-un amestec de turba, perlit si nisip, cu un pH slab acid-neutru.

Transplantarea se poate realiza primavara, la interval de 2-3 ani, folosind un substrat proaspat.

Udarea la Peperomia caperata se realizeaza regulat (de 2 ori pe luna), folosind cantitati moderate de apa (primavara si vara), lasand intre doua udari, sa se usuce primii centimetrii de substrat de la suprafata. Pe timpul iernii, se recomanda reducerea cantitatii de apa si marirea intervalului de udare (o data la 1-2 luni), evitand astfel excesul de umiditate de la nivelul radacinilor.

Temperatura optima pentru Peperomia caperata poate varia vara intre 20-25℃, iar pe timpul iernii, sa nu scada sub 15℃.

Lumina preferata de Peperomia caperata este cea indirecta. Aceasta poate tolera si cateva ore de soare, la orele diminetii, dar trebuie ferita de soarele arzator de la orele pranzului, care poate cauza arsuri la nivelul frunzelor.

Inmultirea la Peperomia caperata se realizeaza adesea prin butasi de tulpina sau butasi de frunza. Butatii taiati se vor planta in rasadnite cu substrat mentinut reavan, in incaperi luminoase si cu temperaturi de 18-20°C, pana vor inradacina.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Peperomia caperata se realizeaza de 1-2 ori pe luna (primavara si vara), folosind ingrasaminte specifice plantelor decorative prin frunze.

Daunatori: Paduchi lanosi sau cosenile fainoase; Acarienii plantelor.

Fig. 1 Peperomia caperata

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Peperomia caperata: ghid de ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii