mart. 21 2020
Peperomia pixie: ingrijire, inmultire, cultivare
Demumire populara: Peperomia
Denumire stiintifica: Peperomia pixie, sin. Peperomia orba
Origine: Peperomia pixie este o planta originara din America Centrala.
Proprietati ornamentale: Peperomia orba este o planta perena cu crestere lenta, compacta, cu inaltimi de 15-25 cm.
Peperomia pixie este cultivata adesea ca planta de apartament, decorativa prin frunze.
Frunzele sunt mici, oval-rotunjite, cerate, groase, cu textura fina, lucioase, de culoare verde deschis cu o dunga argintie pe nervura centrala.
Inflorirea se produce la plantele mature, pe tot parcursul anului, dar florile nu au valoare decorativa.
Substratul (pamantul) pentru Peperomia orba trebuie sa fie bine drenat, aerat, format dint-un amestec de turba, perlit si nisip, cu un pH slab acid-neutru.
Transplantarea se poate realiza primavara, la interval de 3-4 ani, folosind un vas de cultura de dimensiuni mai mari decat precedentul si un substrat proaspat.
Udarea la Peperomia orba se face folosind cantitati moderate de apa (primavara si vara), lasand sa se usuce primii centimetrii de substrat de la suprafata. Pe timpul iernii, se recomanda reducerea cantitatii de apa si marirea intervalului de udare, evitand astfel excesul de umiditate din substrat.
Temperatura optima pentru Peperomia pixie variaza intre 18-24℃, aceasta nu tolereaza temperaturi sub 9-10℃.
Lumina indirecta este cea recomandata pentru plantele de Peperomia pixie. Pentru Peperomia pixie variegata se recomanda cateva ore de soare, dimineata, altfel frunzele lor nu se vor mai colora cum ar trebui.
Inmultirea la Peperomia pixie se realizeaza prin butasi de lastari sau butasi de frunza.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Peperomia pixie se realizeaza de 1-2 ori pe luna (primavara si vara), folosind ingrasaminte specifice plantelor decorative prin frunze.
Daunatori: Paduchi lanosi sau cosenile fainoase; Acarienii plantelor.
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Peperomia pixie: ingrijire, inmultire, cultivare