feb. 12 2022

Peperomia caperata Eden Rosso: ghid de ingrijire, inmultire

Familia: PIPERACEAE

Demumire populara: Peperomia caperata Rosso

Denumire stiintifica: Peperomia caperata Rosso, sin. Peperomia caperata Eden Rosso

Origine: Peperomia caperata Rosso este un cultivar al plantei Peperomia caperata.

Proprietati ornamentale: Peperomia caperata Rosso este o planta perena, compacta, cu inaltimi de pana la 10-20 cm.

Peperomia caperata Rosso este cultivata ca floare de apartament, decorativa prin frunze.

Frunzele cresc sub forma de rozeta, au forma oval-alungita (2-3,5 cm), petiolate, groase, cu aspect incretit, pe partea superioara colorata in verde inchis cu benzi aproape negre, iar pe partea inferioara, rosu inchis.

Inflorirea se produce la plantele mature, pe tot parcursul anului.

Florile apar grupate sub forma de spic lung (10-13 cm), de culoare alba, in partea superioara a tijelor florale, la circa 10 cm deasupra frunzelor, acestea neavand o valoare decorativa prea mare.

Substratul (pamantul) pentru Peperomia caperata Rosso trebuie sa fie bine drenat, aerat, format dint-un amestec de turba, perlit si nisip, cu un pH slab acid-neutru.

Transplantarea se poate realiza primavara, la interval de 2-3 ani, folosind un substrat proaspat.

Udarea la Peperomia caperata Rosso se face regulat (de 2 ori pe luna), folosind cantitati moderate de apa (primavara si vara), lasand intre doua udari, sa se usuce primii centimetrii de substrat de la suprafata. Pe timpul iernii, se recomanda reducerea cantitatii de apa si marirea intervalului de udare (o data la 1-2 luni), evitand astfel excesul de umiditate de la nivelul radacinilor.

Temperatura optima pentru Peperomia caperata Rosso poate varia vara intre 20-27℃, iar pe timpul iernii, intre  15-20℃.

Lumina recomandata pentru plantele de Peperomia caperata Rosso este cea indirecta. Acestea pot tolera si cateva ore de soare, la orele diminetii, dar trebuie ferite de soarele arzator de la orele pranzului, care poate cauza arsuri la nivelul frunzelor.

Inmultirea la Peperomia caperata Rosso se realizeaza prin butasi de tulpina sau butasi de frunza. Butatii taiati se vor planta in rasadnite cu substrat mentinut reavan, in incaperi luminoase si cu temperaturi de 18-20°C, pana vor inradacina.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Peperomia caperata Rosso se realizeaza de 1-2 ori pe luna (primavara si vara), folosind ingrasaminte specifice plantelor decorative prin frunze.

Daunatori: Paduchi lanosi sau cosenile fainoase; Acarienii plantelor.

Fig. 1 Peperomia caperata ‘Rosso’

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Peperomia caperata Eden Rosso: ghid de ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii