Horticultorul.ro

apr. 23 2020

Phlox maculata: ingrijire, cultivare, intretinere

Familia: POLEMONIACEAE

Demumire populara: Brumarele, Scanteiuta

Denumire stiintifica: Phlox maculata

Origine: Phlox maculata este o planta originara din partea estica a Statelor Unite ale Americii.

Proprietati ornamentale: Phlox maculata este o planta perena viguroasa, cu aspect de tufa, ce poate ajunge la inaltimi de 80-100 cm si intinderi de 30-60 cm.

Plantele de Phlox maculata sunt cultivate ca plante decorative prin flori, in gradini, plantate direct in sol sau in ghivece.

Frunzele sunt subtiri, opuse, simple, cu forma de lance, cu lungimi pana la 10-12 cm si culoare verde.

Inflorirea plantelor de Phlox maculata are loc de vara pana toamna  (iulie-octombrie).

Florile apar in partea superioara a tijelor florale, grupate in inflorescenta de tip panicul, cu diametrul de 15-20 cm. Fiecare floare este formata din cinci lobi, cu diametru de 1,5-2 cm, de culoare alba, albastrui-violet sau roz. Se recomanda taierea florilor uscate pentru a prelungi perioada de inflorire si pentru a nu permite semintelor existente in inflorescentele uscate sa cada in spatii nedorite.

Substratul (pamantul) se recomanda sa fie bine drenat, bogat in substante nutritive, cu fertilitate moderata si un pH neutru- slab alcalin.

Udarea plantelor de  Phlox maculata se face folosind cantitati suficiente de apa, astfel incat solul sa fie mentinut reavan, aceste plante nu tolereaza seceta. Pe timpul verii, cand temperatura este foarte ridicata, se poate recurge la mulcirea radacinilor, ajutand astfel la mentinerea unei umiditati optime.

Brumarelele sunt plante rezistente la temperaturi negative din timpul iernii, astfel minimele absolute pot scadea pana la -38°C.

Lumina este importanta pentru cresterea si inflorirea plantelor de Phlox maculata, acestea prefera spatiile luminoase, cu soare direct (cel putin 6 ore/zi) sau semi-umbrite, prezenta soarelui facilitand o inflorire abundenta.

Inmultirea  plantelor de Phlox maculata se realizeaza prin divizarea tufei (fiecare planta detasata trebuie sa aiba 3-4 lastari si o cateva radacini), prin butasi de radacina sau prin seminte.

Semintele se seamana la sfarsitul iernii (februarie), in rasadnite sau sere, ele vor germina in circa 10-14 zile la o temperatura medie de 16-19°C. Dupa circa 4 saptamani de la plantare, cand temperaturile exterioare cresc (sfarsit de aprilie), rasadurile se pot planta in gradina.

Fertilizarea se poate realiza in perioada de crestere si inflorire, folosind ingrasaminte specifice plantelor decorative prin flori.

Boli: Fainare,  Putregaiuri, etc,

Daunatori: Acarieni, etc.

Fig. 1 Phlox maculata

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Phlox maculata: ingrijire, cultivare, intretinere

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii