Horticultorul.ro

mart. 22 2020

Pilea glaucophylla: ingrijire, cultivare, inmultire

Familia: URTICACEAE

Demumire populara: Pilea, Stropi arginti

Denumire stiintifica: Pilea glaucophylla  sin. Pilea glauca

Origine: Pilea glaucophylla este o planta originara din America de Sud si Brazilia.

Proprietati ornamentale: Pilea glaucophylla este o planta curgatoare perena, ce poate ajunge la inaltimi de 20-50 cm.

Tulpinile sunt lungi, subtiri de culoare rosiatica-maronie, care pot fi ajustate cand dimensiunile lor sunt prea mari.

Plantele de Pilea glaucophylla sunt cultivate ca plante de apartament, decorative prin frunze, aspectul lor deosebit poate fi observat mai ales in vase suspendate.

Frunzele sunt de dimensiuni reduse, cu forma aproape circulara si culoare albastru-verzui.

Substratul (pamantul) se recomanda sa fie bine drenat, nisipos, sau un substrat specific plantelor suculente si cactusilor, cu fertilitate moderata si un pH slab acid-neutru.

Temperatura optima pentru plantele de Pilea glaucophylla este intre 18-28°C, iar cea minima se încadrează in valorile de 10-12°C.

Udarea plantelor de  Pilea glaucophylla se face la intervale regulate de timp, folosind apa in cantitati suficiente, mai ales in perioada calda din an, asigurand un substrat reavan, fara a crea exces de umiditate la nivelul radacinilor.  Se recomanda verificarea substratului inainte de urmatoarea udare, lasandu-l sa se usuce in primii centimetrii de la suprafata intre doua udari. Udarea in timpul iernii se face mai rar, folosind cantitati reduse de apa.

Lumina este un factor important pentru cresterea si dezvoltarea armonioasa a plantelor de Pilea glaucophylla. Acestea prefera spatiile cu lumina directa, chiar si insorite la orele diminetii. Spatiile cu lumina insuficienta, vor conduce la o crestere defectuoasa a acestor plante.

Inmultirea  plantelor de Pilea glaucophylla se realizeaza prin despartirea plantelor sau prin butasi recoltati primavara (acestia vor fi plantati in substrat reavan si nisipos urmand ca in circa 2-3 saptamani sa inradacineze).

Fertilizarea se poate realiza o data pe luna, in perioada de crestere (primavara-toamna), folosind ingrasaminte specifice plantelor decorative prin frunze.

Fig. 1 Pilea glaucophylla

Fig. 2 Pilea glaucophylla

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Pilea glaucophylla: ingrijire, cultivare, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.