Horticultorul.ro

mart. 21 2020

Planta banilor (Pilea peperomioides): ingrijire, cultivare, inmultire

Familia: URTICACEAE

Demumire populara: Planta banilor, Arborele chinezesc de bani, Planta misionarului, Planta placinta

Denumire stiintifica: Pilea peperomioides

Origine: Pilea peperomioides este o planta originara din partea sudica a Chinei.

Proprietati ornamentale: Pilea peperomioides este o planta perena erecta, ce poate ajunge la inaltimi de 30-40 cm.

Tulpinile sunt lungi, drepte si subtiti, lignificate la baza, de culoare vezi-maronii.

Plantele de Pilea peperomioides sunt cultivate ca plante de apartament, decorative prin frunze.

Frunzele au forma rotunda, asemanatoare unei monede, cu un diametru de circa 10 cm, lung petiolate, groase, lucioase, de culoare verde inchis.

Florile apar cand plantele de Pilea peperomioides  au conditiile cele mai favorabile de crestere. Ele apar in partea superioara a tijelor florale, au dimensiuni mici, culoare alba si sunt grupate in inflorescente.

Substratul (pamantul) se recomanda sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de turba, scoarta de copac si nisip, cu fertilitate moderata si un pH slab acid-neutru-slab alcalin.

Transplantarea plantelor de Pilea peperomioides  se realizeaza primavara, folosind un vas de cultura cu diametrul mai mare decat cel precedent si un substrat nou.

Udarea plantelor de  Pilea peperomioides  se face la intervale regulate de timp, de 2-3 ori pe luna, folosind apa in cantitati suficiente, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan,  fara exces de umiditate. Se recomanda verificarea primilor centimetrii ai substratului, inainte de fiecare udare.

Lumina este un factor important pentru cresterea si dezvoltarea armonioasa a plantelor de Pilea peperomioides. Acestea prefera spatiile cu lumina directa, chiar si insorite la orele diminetii. Spatiile cu lumina insuficienta, vor conduce la o crestere defectuoasa a acestor plante.

Inmultirea  plantelor de Pilea peperomioides se realizeaza prin despartirea plantelor mici aparute la baza plantei mama. Acestea se pot detasa de planta mama cu cateva radacini, cand au inaltimi de 5-6 cm.

Fertilizarea se poate realiza o data pe luna, in perioada de crestere (primavara-toamna), folosind ingrasaminte specifice plantelor decorative prin frunze.

Fig. 1 Planta banilor (Pilea peperomioides)

Fig. 2 Planta banilor (Pilea peperomioides)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Planta banilor (Pilea peperomioides): ingrijire, cultivare, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii