Horticultorul.ro

iul. 06 2019

Planta Urechelnita (Sempervivum tectorum): ingrijire, inmultire

Familia: CRASSULACEAE

Denumire stiintifica: Sempervivum tectorum

Denumire populara: Urechelnita, Argintura, Urechiusa de stanca, Urechea iepurelui, Iarba ciutei, Iarba lupului, Verzisoara, Gaina cu pui

Origine: este o planta originara din partea sudica a Europei (zona montana).

In trecut, Sempervivum era o planta care se lasa sa se inmulteasca pe acoperisul sau peretii caselor, pentru a le proteja impotriva fulgerelor sau focului.

Proprietati ornamentale: Sempervivum este o planta suculenta perena, cu frunze carnoase dispuse sub forma de rozeta, colorate intr-o singura culoare: verde inchis, verde deschis, gri, violet, rosu inchis, sau bicolore, cu crestere lenta, ce poate ajunge la inaltimi de 10-15 cm si latimi de 40-45 cm, Vezi fig.

Sempervivum este cultivata la noi in tara ca planta suculenta de apartament sau gradina, decorativa prin frunze. Aceasta planta este preferata intrucat nu necesita o atentie sporita in cultivarea ei – nevoile de intretinere fiind minime.

Frunzele sunt carnoase, suculente, sesile (fara petiol), colorate in nuante de verde, gri, sau rosu.

Inflorirea plantelor de Sempervivum tectorum are loc in lunile iunie-iulie.

Florile apar la plantele mature, in varful tulpinii florifere, inalte de 20-30 cm, au aspect de stea – cu 6 petale, de culoare roz, galben, alb sau rosu.

Plantele de Sempervivum infloresc dupa circa 2-3 ani, timp in care ele continua sa produca pui, fiecare planta de Sempervivum infloreste o singura data, apoi moare.

Inainte de inflorit din planta mama iau nastere numerosi puii (platute mici, Vezi fig.) care ajung la maturitate in 2-3 ani. Dupa trecerea florilor, planta mama moare.

Temperatura optima pe timpul iernii trebuie sa nu scada sub 12-15°C, aceasta fiind importanta pentru aparitia florilor in urmatorul an.

Udarea la Sempervivum se realizeaza o data la 2 saptamani, in perioada calda  a anului, si o data pe luna (sau mai rar), iarna. Cantitatea de apa folosita pentru udare trebuie sa fie redusa, plantele de Sempervivum prefera un substrat (sol) uscat, (fiind foarte rezistente la seceta), excesul de apa de la nivelul radacinilor poate cauza putrezirea radacinilor sau chiar moartea plantelor.

Lumina este un factor foarte important pentru plantele de Sempervivum tectorum, acestea prefera spatiile luminoase sau semiumbrite, unde razele soarelui pot ajunge cu usurinta la plante.

Substratul (pamantul) pentru Sempervivum trebuie sa fie bine drenat, fomat dintr-un amestec de pamant de flori si nisip, sau un mix pentru plante suculente.

Pentru plantele de Sempervivum cultivate la ghiveci, se recomanda amplasarea la baza vaselor a unui strat de pietris, pentru a facilita eliminarea excesului de apa.

Fertilizarea se poate realiza o data pe luna, in perioadele de crestere si inflorire, folosind ingrasaminte specifice plantelor suculente.

Inmultirea la Sempervivum se face prin seminte (semintele germineaza in 2-6 saptamani, la lumina si la o temperatura de 21°C) si prin separarea puilor (primavara sau la inceputul verii).

Fig. 1 Planta Urechelnita (Sempervivum tectorum)

Fig. 2 Planta Urechelnita (Sempervivum tectorum)

Fig. 3 Planta Urechelnita (Sempervivum tectorum)

Fig. 4 Planta Urechelnita (Sempervivum tectorum)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Planta Urechelnita (Sempervivum tectorum): ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.