nov. 30 2015

Planta zebra – Aphelandra squarrosa: ingrijire, inmultire

Aphelandra squarrosa-Planta zebraFamilia: ACANTHACEAE

Demumire populara: Aphelandra, Planta zebra, Floarea zebra

Denumire in Engleza: Zebra plant

Denumire stiintifica: Aphelandra squarrosa

Origine: Aphelandra squarrosa este o planta originara din zona tropicala a Americii (Brazilia, Mexic, Columbia) si a Africii. Genul Aphelandra cuprinde cca. 80 de specii de arbusti sau ierburi inalte.

Proprietati ornamentale: Aphelandra squarrosa este o planta cu aspect de tufa, cu vegetatie continua, ce poate ajunge la o inaltime de 30-70 cm si un diametru de 20-30 cm.

Se recomanda ciupirea noilor lastari ai plantei, pentru un aspect placut al plantei pentru a  determina ramificarea acesteia.

La Aphelandra squarrosa sunt recomandate taieri primavara, pentru intinerirea partilor aeriene ale plantei. Frunzele bazale se ingalbenesc si se ofilesc odata cu inaintarea in varsta a plantei.

Frunzele la Aphelandra squarrosa sunt late, mari gofrate, cu nervuri foarte evidente, colorate in verde inchis si nervurile albe.

Inflorirea are loc de vara pana toamna (iunie-septembrie), aceasta fiind influentata de caldura, umiditatea substratului si o amplasare in spatii luminoase pe tot parcursul anului.

Florile la Aphelandra squarrosa apar in varful tulpinilor, grupate in spice simple sau ramificate, de 5-9 cm lungime, formate din bractee, de culoare galbena. Florile nu rezista pe planta foarte mult timp, dar bracteele dureaza cca. 4-6 saptamani.

Aphelandra squarrosa este o planta decorativa prin frunze si flori, ea se cultiva la ghivece pentru decorarea apartamentelor.

Substratul (pamantul) se recomanda sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de turba, mranita si nisip, cu pH neutru. Transplantarea la Aphelandra squarrosa se poate face primavara, inlocuindu-se substratul vechi cu unul proaspat, bogat in substante minerale.

Udarea se face cu cantitati moderate de apa in perioada de crestere si inflorire. Iarna se recomanda reducerea seminificativa a cantitatii de apa folosita la udare.

In sezonul cald se recomanda pulverizare cu apa pe frunze a plantei, pentru a asigura o umiditate atmosferica adecvata. Pentru udare este de preferat sa se foloseasca apa necalcaroasa (apa de ploaie), la o temperatura apropiata de cea din incapere.

Temperatura pentru Aphelandra squarrosa pe timpul iernii nu trebuie sa scada sub 10ºC, iar in restul anului temperatura optima variaza in jur de 20-25º. Iarna ghivecele cu Aphelandra squarrosa se tin in spatii unde temperatura variaza intre 10-15ºC, urmand ca in primavara urmatoare sa inceapa sa creasca din nou.

Aphelandra squarrosa tinuta in camere cu temperaturi ridicate pe timpul iernii, isi pierde in intregime frunzele, sau putrezeste la baza.

Pentru sezonul rece se recomanda pastrarea substratului reavan, indepartarea florilor trecute si mentinerea unei temperaturi ambientale intre 10-15ºC.

Lumina este un factor important pentru crestere si inflorire optima la Aphelandra squarrosa. Planta zebra necesita o amplasare in spatii luminoase, dar ferita de actiunea directa a razelor de soare.

Inmultirea se face prin butasi (9-10 cm lungime), prelevati primavara (tratati cu stimulatori de inradacinare) si plantati in ghiceve pentru inradacinare.

Fertilizarea se face de doua ori pe luna, de primavara pana la inceputul toamnei. Pentru fertilizare se pot folosi ingrasaminte pentru plante cu flori: ingrasaminte lichide sau batoane de ingrasaminte cu eliberare prelungita.

Daunatori: Afide.

Specii si Varietati:

  • Aphelandra aurantiaca
  • Aphelandra chamissoniana
  • Aphelandra atrovirens
  • Aphelandra liboniana
  • Aphelandra nitens
Aphelandra squarrosa-foarea zebra

Fig. 1 Planta zebra (Aphelandra squarrosa)

Planta zebra (Aphelandra squarrosa)

Fig. 2 Planta zebra (Aphelandra squarrosa)

Planta zebra (Aphelandra squarrosa)

Fig. 3 Planta zebra (Aphelandra squarrosa)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Planta zebra – Aphelandra squarrosa: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii