Horticultorul.ro

feb. 10 2016

Plantarea bulbilor de Canna Indica – primavara

Plantarea bulbilor-rizomilor- de Canna IndicaCanna indica este o planta perena cu rizomi (adesea se foloseste gresit denumirea de bulbi) decorativa prin flori, ce poate ajunge la inaltimi de 1-1,8 m.

Florile de Canna Indica sunt impresionante datorita formei si multitudinii de culori pe care o au.

Se cultiva adesea ca floare de vara si toamna in gradini, parcuri (ronduri, rabate) sau ghivece.

Canna indica se inmulteste prin seminte sau rizomi.

Pregatirea de toamna a substratului din zonele de cultivare pentru Canna indica implica si incorporarea de ingrasaminte cu eliberare lenta si gunoi de grajd bine fermentat (mranita).

Pentru o crestere si o inflorire bogata, se recomanda adaugarea in momentul plantarii (primavara) a unei cantitati de mranita (gunoi de grajd bine fermentat) la fiecare groapa sapata pentru  plantarea rizomilor de Canna.

Taierea tulpinilor de Canna se face toamna (octombrie-noiembrie), la o inaltime 15-20 cm deasupra solului. Ulterior, se scot  rizomii din pamant, se asaza in ladite, se acopera cu pamant, rumegus sau ziare si se amplaseaza in spatii racoroase, unde temperatura se incadreaza intre 4-10°C.

Divizarea rizomilor se realizeaza primavara, la finalul perioadei de repaus. Rizomii se curata de pamant si resturi vegetale uscate, realizandu-se apoi despartirea acestora in bucati. La fragmentarea rizomilor de Canna indica trebuie avut in vedere ca fiecare segment rezultat sa prezinte un numar de 2-3 muguri vigurosi.

Pregatirea terenului inainte de plantarea rizomilor de Canna indica se face folosind cazmaua. Se marunteste apoi solul, se niveleaza folosind  sapa, grebla sau motocultorul cu freza.

Pentru florile de Canna Indica cultivate in ghivece, se poate folosi un substrat dedicat plantelor cu flori, achizitionat din magazine.

Plantarea rizomilor (bulbilor) de Canna Indica se poate face in martie-aprilie, in containere (ghivece mari) amplasate in spatii protejate (solarii calde, sere calde, verande incalzite). Plantele rezultate, se pot scoate si planta afara in luna mai (dupa 5-10 mai), acestea avand avantajul unei infloriri devansate fata de plantele din rizomii planti direct afara in sol.

Plantarea rizomilor de Canna Indica se poate face si direct in sol (in arealele de cultura stabilite) in luna mai, cand riscul de inghet si bruma a disparut total. Plantarea direct in sol se face cu plantatorul pentru bulbi si prezinta dezavantajul unei infloriri mult intarziate.

Adancimea de plantare a bulbilor (rizomilor) de Canna Indica se recomanda sa fie intre 20-25 cm, iar distanta de plantare intre randuri si intre plante pe rand de 50-75 cm.

Tasarea solului se face prin apasarea substratului din jurul rizomilor, pentru a determina un contact direct al solului cu rizomii.

Udarea se realizeaza dupa plantarea rizomilor (bulbilor) de Canna indica, cu o cantitate suficienta de apa, astfel incat pe tot parcursul cresterii si infloririi substartul sa fie mentinut reavan.

Se recomanda pe perioada de vara, mulcirea solului folosind frunze uscate, rumegus descompus sau turba, pentru a mentine umiditatea solului.

Fertilizarea se face o data pe luna in perioada cresteii si infloririi, folosind ingrasaminte lichide sau hidrosolubile, pentru plante decorative prin flori administrate prin sistemul de irigare prin picurare.

Plantarea bulbilor-de Canna Indica

Fig. 1 Plantarea rizomilor de Canna indica primavara

Plantarea rizomilor- de Canna Indica

Fig. 2 Canna indica

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Plantarea bulbilor de Canna Indica – primavara

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii