feb. 12 2016

Plantarea bulbilor de Frezie primavara

Plantarea bulbilor de Frezie primavaraFrezia  este o planta perena cu tuberobulbi (bulbi), decorativa prin flori,  poate ajunge pana la inaltimi de 10-50 cm si face parte din categoria florilor de primavara care se planteaza primavara.

Freziile se cultiva adesea  ca flori de primavara, plantate in gradini, parcuri ,  ghivece sau pentru flori taiate.

Alegerea locului optim pentru cultura Freziei trebuie sa fie facut tinand cont de tipul de sol si  lumina pe care plantele o pot primii in acel spatiu. Alegerea unor spatii in care florile de Frezie vor primi lumina suficienta  (soare direct), ne ajuta sa obtinem o inflorire bogata.

Substratul  recomandat pentru o crestere si inflorire buna la Frezii  este cel care are: un drenaj foarte bun, fertilitate moderata si un pH de 6-7. Pentru florile de Frezie cultivate la ghivece, se recomanda utilizarea unui substrat universal pentru plante decorative prin flori, achizitionat din magazine.

Perioada optima pentru plantarea tuberobulbilor de Fresie este primavara (dupa 5 mai).

Pregatirea terenului pentru plantarea bulbilor de Frezie se face folosind o cazma, cu care se sapa pamantul (la 25-30 cm adancime), apoi se marunteste si se niveleaza folosind sapa si grebla sau cu ajutorul motocultivatorului echipat cu freza.

Pentru tuberobulbii de Frezii plantati in ghivece, se recomanda alegerea unui vas cu gauri de scurgere a excesului de apa din sol, in care se adaugă nisip sau pietris la baza apoi substartul ales pentru florile de Frezie.

Selectarea bulbilor (alegerea bulbilor) se face primavara, inainte de plantare, alegand doar bulbii fara urme de putregai, deshidratati sau bolnavi.

Plantarea bulbilor (tuberobulbilor) de Frezie se face primavara (la mijlocul lunii aprilie), direct in locurile unde se doreste cultivarea acesteia.

Adancimea de  plantarea a bulbilor de Frezie este  4-5 cm, iar distanta intre plante pe rand de 8-12 cm si 30 cm intre randuri Asezarea bulbilor se face numai cu mugurele orientat in sus. Bulbii vor incepe sa rasara dupa 2-3 sapatamanai de la plantare.

Tasarea solului se face prin apasarea gentila a substratului din jurul bulbilor, pentru a determina un contact direct al solului cu bulbii.

Udarea bulbilor  de Frezie dupa plantare se face folosind  o cantitate suficienta de apa, urmand ca pe toata perioada de crestere se inflorire sa se mentina  substratul reavan.

 Florile de Frezie apar dupa 10-12 saptamani de la plantare.

Dupa perioada de inflorire, planta creste in continuare (perioada in care cresc si se formeaza bulbii), pana in momentul cand frunzele bazale incep sa se ingalbeneasca.

Scoatere bulbilor din pamant are loc toamna. Tuberobulbii de Frezie se scot, se lasa la uscat apoi se pastreaza in conditii optime (spatii reci, intunecate si uscate) pe toata perioada iernii.

Fertilizarea se incepe in perioada de crestere si se continua pana la finalul perioadei de inflorire (de 2 ori pe luna), folosind ingrasaminte lichide sau hidrosolubile, pentru plante decorative prin flori.

Plantarea bulbilor de Frezie

Fig. 1 Plantarea bulbilor de Frezie (Freesia x hybrida) primavara

Plantarea bulbilor de Frezie primavara_2

Fig. 2 Plantarea bulbilor de Frezie (Freesia x hybrida) primavara

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Plantarea bulbilor de Frezie primavara

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii