Horticultorul.ro

mart. 10 2016

Plantarea bulbilor de Coroana imperiala a Pastelui (Fritillaria spp.)

Plantarea bulbilor de Fritillaria_1Fritillaria imperialis  (Coroana imperiala a Pastelui sau Laleaua pestrita) este o specie erbacee perena, cu tulpini erecte, ce pot ajunge pana la inaltimiea de 1-1,5 m. Laleaua pestrita face parte din categoria florilor de primavara, infloreste in lunile aprilie-iunie, florile apar grupate, in partea superioara a tulpinii florifere, colorate in rosu, galben sau portocaliu.

Coroana imperiala a Pastelui  este o planta cultivata adesea in gradini si parcuri, plantata solitar  sau grupat.

Alegerea locatiei pentru cultivarea bulbilor de Lalea pestrita, se face tinand cont de conditiile optime necesare cresterii si infloriii acesteia.

Locatia perfecta pentru Laleaua pestrita este aceea cu semiumbra, ea poate tolera pentru cateva ore pe zi si soarele direct.

Substratul recomandat este cel bine drenat, afanat, cu o fertilitate medie, usor calcaros si o umiditate moderata.

Pregatirea ternului pentru plantarea bulbilor de Fritillaria se face toamna folosind cazmaua cu care se sapa la o adancime de 30 cm.  Inainte de plantare, solul se marunteste se niveleaza cu ajutorul motocultorului (motosapei) echipate cu freza sau unelte manuale (sapa, grebla). Pentru o crestere si o inflorire optime, se recomanda adaugarea  in substratul de cultura inainte de plantare mranita (gunoi de grajd bine fermentat).

Plantarea bulbilor de Lalea pestrita se face toamna, imediat dupa scoatere, solitar sau grupat. Inainte de plantare se recomanda ca substartul sa fie reavan.

Bulbii de Fritillaria au un miros specific (iz de usturoi), se scot la interval de 3-4 ani, se separa si se planteaza cat mai repede posibil, deoarece sunt foarte sensibili la deshidratare. Daca plantarea nu se poate face in aceeasi zi, se recomanda depozitarea bulbilor in turba pentru a impiedica deshidratarea.

Adancimea de plantare a bulbilor de Fritillaria este diferita in functie de tipul de sol. Daca exista soluri usoare, se recomanda ca adancimea de plantare sa fie la 35-40 cm, iar daca sunt soluri grele, argiloase la 20-25 cm. Pentru arealele unde exista substrat argilos, se recomanda ca acoperirea bulbilor sa se faca cu un substrat usor.

 Plantarea bulbilor de Lalea pestrita la o adancime prea mica, determina o inflorire deficitara, sau poate sa nici nu infloreasca

Distanta de plantare intre bulbi se recomanda sa fie intre 30-40 cm.

Udarea se face regulat, cu cantitati moderate de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan.

Udarea se executa pana cand incepe ingalbenirea frunzelor, moment in care se stopeaza.

Fertilizarea se recomanda sa se faca 1-2 ori pe luna de primavara pana toamna, folosind ingrasaminte lichide, hidrosolubile pentru plante cu flori sau ingrasaminte cu eliberare prelungita.

Plantarea bulbilor de Fritillaria_2

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Plantarea bulbilor de Coroana imperiala a Pastelui (Fritillaria spp.)

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii