mart. 04 2016

Plantarea bulbilor de Sparaxis tricolor

Plantarea bulbilor de Sparaxis-1Genul Sparaxis cuprinde plante perene, cultivate in general ca plante anuale, originare din Sudul Africii.

Sparaxis tricolor (Floare Arlechin) este o planta erbacee ce poate ajunge la inaltimi de 30-60 cm.

Floarea Sparaxis este adesea cultivata in gradini, borduri sau ghivece. Pentru un aspect placut, se recomanda plantarea bulbilor grupati, la o distanta de 10-15 cm intre acestia.

Frunzele sunt alungite, sub forma de lance de culoare verde si florile au aspect de clopot sau trompeta, ce apar in varful tulpinilor florifere. Ele sunt colorate intr-o singura culoare: rosu, portocaliu, roz, violet, alb sau multicolore. Inflorirea la Sparaxis are loc la sfarsitul primaverii – inceputul verii.

Inmultirea la Sparadix se face prin seminte sau bulbi.

Alegerea locatiei se face prin identificarea unor locuri insorite si sol bine drenat. Pentru bulbii de Sparaxis cultivati la ghivece se recomanda amplasarea acestora (ghivecelor) in spatii luminoase, unde pot fi sub actiunea directa a soarelui.

Substratul optim pentru plantarea bulbilor de Sparaxis trebuie sa fie bine drenat, cu o fertilitate moderata si un pH neutru.

Pregatirea terenului presupune mobilizarea adanca prin saparea la cazma (25 cm), urmata de nivelare si maruntire cu ajutorul motocultorului echipat cu freza, sau manual cu sapa sau grebla.

Pentru bulbii de Sparaxis plantati in ghivece (containere) se recomanda utilizarea unui substrat universal pentru plante decorative prin flori, achititionat din magazine. In momentul plantarii, trebuie sa ne asiguram ca la baza ghivecelor exista un strat de drenaj, esential pentru buna crestere a noilor plante.

Plantarea bulbilor de Sparaxis se poate face la inceputul primavara (martie-aprilie) sau toamna – direct in gradina sau in ghivecele destinate cultivarii acestora.

Adancimea de plantare a bulbilor de Sparaxis se recomanda sa fie intre 5-7 cm si distanta intre plante de 10-12 cm. Se recomanda realizarea unor gauri in substrat, direct proportionale cu dimensiunea bulbilor, se asaza apoi bulbii de Sparaxis cu partea superioara in sus si partea cu radacini in jos, apoi se acopera cu substrat cca. 5 cm.

Tasarea solului se afce prin apasarea usoara a substratului din jurul bulbilor, pentru a determina un contact direct al solului cu bulbii.

Udarea bulbilor dupa plantare se face cu cantitati suficiente de apa, pentru a realiza o fixare buna a bulbilor in substrat. Urmatoarea udare a bulbilor plantati se recomanda dupa rasarirea noilor plante. In momentul cand frunzele incep sa se ingalbeneasca este bine sa stopam udarea.

Dupa terminarea perioadei de inflorire, nu se recomanda taierea frunzelor, acestea ajutand la cresterea bulbilor. Frunzele se vor ingalbeni si se vor usca la sfarsitul verii-inceputul toamnei, astfel, bulbii de Sparaxis intra in perioada de repaus.

Scoaterea bulbilor se face dupa uscarea frunzelor (perioada de repaus). Se scot cu grija bulbii din substrat, se lasa la uscat, se curata ( fara a indeparta tunica protectoare), apoi se depoziteaza in spatii  racoroase (temperaturi mai mici de 23-25°C) si uscate pana in momentul plantarii.

Fertilizarea se recomanda sa se faca folosind ingrasminte lichide sau hidrosolubile pentru plante decorative prin flori.

Plantarea bulbilor de Sparaxis_2

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Plantarea bulbilor de Sparaxis tricolor

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii